Poroșenko: Rusia ar putea „cuceri” nu doar Kievul, ci orecare alt oraș european, inclusiv Bucureștiul

Publicat: 06 09. 2014, 16:43
Actualizat: 21 03. 2019, 13:08

Într-un interviu BBC, președintele ucrainean Petro Poroșenko susține că întreagă lume trebuie să sprijine Ucraina în efortul de a ține departe trupele rusești. Comentariile au fost făcute drept răspuns la afirmațiile pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-ar fi făcut într-o discuție la telefon cu șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, potrivit cărora armata rusă ar putea, dacă ar dori, să ‘cucerească’ Kievul în numai două săptămâni.

‘Armata Federației Ruse numără 1,2 milioane de oameni. Conform aceleiași logici în care Federația Rusă poate ‘cuceri Kievul’, Rusia ar putea cuceri și Varșovia, Vilnius, Riga, Bucureștiul, orice alt oraș, dacă întreaga lume nu se va uni într-o atitudine solidară cu Ucraina’, a spus Poroșenko, potrivit Agerpres.

‘Dacă nu vom schimba actuala stare de lucruri, care este una tristă, așa și se va întâmpla, nu există dubii’, a atenționat liderul ucrainean.

Poroșenko a mai subliniat că este pentru prima dată când țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) i-au propus Kievului furnizarea de arme de înalte precizie, nu pentru ca Ucraina să poate învinge în acest război, ci pentru a crea pe teritoriul ucrainean un sistem de securitate european, pentru că, a adăugat el, ‘acesta nu este doar războiul Ucrainei’.

‘Nimeni nu-și face niciun fel de iluzii că soldați ai NATO ar putea, măcar teoretic, să lupte pe teritoriul Ucrainei, apărând democrația și securitatea ucrainene. Noi mizăm pe forțele proprii, însă avem o nevoie vitală de ajutor financiar și de tehnică militară’, a mai precizat președintele Ucrainei.

Liderii statelor membre NATO au participat zilele trecut la un summit în urma căruia s-au adoptat 20 de documente, din care cinci sunt publice, iar 15 sunt secrete. Potrivit președintelui Traian Băsescu, declarația Summit-ului acoperă „generic, uneori eliptic, toate cele 15 documente care rămân secrete”.

„Cele cinci documente publice sunt comunicatul Summit-ului, declarația privind relația transatlantică, foarte importantă. Această declarație stabilește obligația statelor de a reveni la 2% din buget pentru Apărare. Documentul 3 – declarația comună NATO-Ucraina. 4 – Declarația privind Afganistanul. 5 – Declarația privind armamentul. În rest nu sunt publice”, a spus Băsescu.

Astfel, la summitul NATO desfășurat în Țara Galilor s-a decis că Polonia va găzdui comandamentul central al NATO Response Forces, structură reconfigurată de NATO drept răspuns la amenințările Rusiei. România va primi unul dintre cele patru comandamente regionale, celelalte trei urmând să fie amplasate în statele baltice.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunțat, vineri, că NATO a aprobat menținerea unei prezențe continue aeriene, terestre și navale în partea estică a Alianței, unde va exista un comandament special.