Premieră medicală mondială. O inimă de porc i-a fost transplantată unui pacient

Premieră medicală mondială. O inimă de porc i-a fost transplantată unui pacient
Publicat: 11/01/2022, 09:37

Medicii au reuşit un transplant de inimă de porc unui pacient, într-un ultim efort de a-i salva viaţa. Este premeră medicală. Au trecut trei zile de la operație, iar pacientul se simte bine, au anunțat reprezentanții de la spitalul din Maryland.

Este prea devreme pentru a spune dacă a funcționat operația sau nu, însă marchează un pas în încercarea de zeci de ani de a folosi într-o zi organe de animale pentru transplanturi care să salveze vieţi.

Medicii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland spun că transplantul a demonstrat că o inimă de porc modificată genetic poate funcţiona în corpul uman fără să fie respinsă pe moment.

Pacientul, David Bennett, în vârstă de 57 de ani, ştia că nu există nicio garanţie că experimentul va funcţiona, dar era pe moarte, nu era eligibil pentru un transplant de inimă umană şi nu avea altă opţiune, a declarat fiul său pentru The Associated Press.

„Aveam de ales între deces şi transplant. Eu vreau să trăiesc”, a declarat Bennett cu o zi înainte de operaţie.

Luni, Bennett respira singur, însă deocamdată conectat la un aparat care îi ajută noua inimă.

Următoarele câteva săptămâni vor fi critice, deoarece Bennett se va recupera după operaţie, iar medicii vor monitoriza cu atenţie cum se descurcă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase