Premierul Italiei solicită extinderea stării de urgență până în luna octombrie

Publicat: 28 07. 2020, 23:12
Premierul Italiei solicită extinderea stării de urgență până în luna octombrie. Sursa foto: Shutterstock

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a cerut marți Parlamentului să aprobe extinderea stării de urgență, stare care acordă puteri sporite Guvernului în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Partidele de opoziție nu sunt, însă, de acord cu propunerea și susțin că premierul încearcă să păstreze prea multă putere în continuare, în ciuda unei scăderi puternice a ratei de contagiune, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Conte a instituit starea de urgență pentru o perioadă de șase luni pe 31 ianuarie, când primele două cazuri de coronavirus au fost confirmate la Roma.

„Virusul continuă să evolueze și nu și-a încheiat cursul. Ar fi ilogic să suspendăm brusc o astfel de măsură eficientă”, a spus Conte în fața Senatului.

Cu toate acestea, premierul a evitat să solicite o prelungire până la sfârșitul anului a stării de urgență, spunând că dorește doar o reînnoire până în octombrie.

Ce prevede starea de urgență în Italia?

Starea de urgență acordă mai multe puteri atât autorităților regionale, cât și Guvernului central. Printre prevederi se numără posibilitatea ca miniștrii să poată declara anumite regiuni ca fiind „zone roșii” în cazul în care numărul de cazuri crește rapid.

De asemenea, starea de urgență va permite reducerea birocrației, în contextul în care oficialii se pregătesc să redeschidă școlile în septembrie, după ce au fost închise timp de șase luni.

Italia a fost una dintre cele mai afectate țări de pandemie din Europa, înregistrând peste 35.000 de decese și aproximativ 246.500 de cazuri. Cu toate acestea, numărul de noi infecții a scăzut puternic în ultimele trei luni, astfel că criticii lui Conte susțin acum că acesta trebuie să implice și Parlamentul în adoptarea unor decizii-cheie în gestionarea crizei.

„Sunt șocată. Conte susține în Senat că fără starea de urgență Guvernul nu poate să adopte decrete, proiecte de lege, ordonanțe. Aceasta este o minciună și un atac foarte periculos la adresa libertății”, a scris pe Twitter Giorgia Meloni, un politician de extremă dreapta.