Premierul ucrainean, pentru Spiegel: Putin are nevoie de noi anexări

Publicat: 02 01. 2015, 16:29

Vă prezentăm mai jos un fragment din interviul acordat publicației germane Der Spiegel.

SPIEGEL: Domnule prim-ministru, atunci când ați preluat mandatul în luna februarie ați comparat misiunea dvs cu cea a unui pilot kamikaze. Cât de aproape suntem de un accident?

Iațeniuk:  Am fost întrebat recent aceeași întrebare de către cancelarul Angela Merkel. I-am răspuns că stau pe o bomba cu ceas. Ea a spus:  „Anterior ați spus că sunteți un pilot kamikaze, iar astăzi vorbiți de o bomba cu ceas, deci lucrurile s-au îmbunătățit.”

SPIEGEL:  Situația este atât de disperată încât trebuie recurs la umor macabru?

Iațeniuk: Nu fără speranță, dar complicat. Noi nu numai că ne confruntăm cu un dezastru economic și problema de pace și război. Ucrainenii sunt traumatizați de agresiunea din partea Moscovei, care a costat viața a 5.000 de persoane.

SPIEGEL:  Occidentul face suficient pentru a susține țara dumneavoastră?

Iațeniuk: Occidentul face ceea ce se poate.

SPIEGEL: Nu păreți mulțumit.

Iațeniuk:  Spațiul de manevră al Occidentului în legătură cu Putin este limitat. Este un lucru pozitiv faptul că Statele Unite și Uniunea Europeană arată unitate. Putin nu se aștepta asta. El a crezut el ar putea împărți UE, dar s-a întâmplat exact opusul: UE a impus sancțiuni și chiar le-a înăsprit. Desigur mai avem nevoie de ajutor financiar și militar , furnizarea de arme letale este de o importanță crucială pentru noi.

SPIEGEL: NATO a afirmat în mod clar că nu există nici o soluție militară pentru conflictul. Dar păreți să fiți de altă părere.

Iațeniuk:  O soluție militară nu ar fi cel mai bun lucru. Scopul meu nu este de a începe o nouă ofensivă împotriva soldaților ruși, ci de a descuraja Rusia de la noi agresiuni. UE joacă totdeauna după reguli. Putin totdeauna se joacă cu regulile. La început, mulți credeau că, după anexarea Crimeea, fiara va calma. Dar el a continuat susținerea așa-numitor separatiștii din estul Ucrainei. Când am început operațiunile noastre anti-teroare, Putin a trimis trupele.  Desigur, se poate argumenta că Crimeea a apartinut Imperiului țarist două secole în urmă.  Dar asta nu dă Rusiei dreptul de a încălca suveranitatea teritorială a Ucrainei.

SPIEGEL: Guvernul dvs a oprit plata salariilor și a pensiilor pentru oamenii din teritoriile pe care guvernul dumneavoastră nu le controlează.  Se pare că ați renunțat deja la aceste părți din estul Ucrainei.

Iațeniuk: Nu-i adevărat. Încă furnizăm gaze și energie electrică. Asta ne costă 200 milioane dolari pe lună. Cei care se înregistrează pot primi banii în alte regiuni. Noi nu suntem în măsură să plătim salariile, iar bancomatele nu pot fi alimentate pentru că teroriștii jefuiesc transporturile de bani.

SPIEGEL: Cum intenționați să faceți pace în estul Ucrainei?

Iațeniuk: În primul rând trebuie o dezescaladare a situației, iar asta este posibilă doar în baza Protocolului Minsk. Sunt sceptic cu privire la înțelegeri cu Rusia, dar nu este altă soluție. Rusia l-a susținut și l-a semnat. Acesta prevede că toți soldații ruși trebuie să fie scoși. În schimb, am promis un statut special pentru regiunea Donbass și am trecut o lege a amnistiei. Acordul Minsk, de asemenea, prevede că frontiera va fi controlată de la Kiev.

SPIEGEL: Acesta este motivul pentru care planificați să construiți un gard de 2.000 de kilometri de-a lungul frontierei de Rusia?

Iațeniuk: Este, de asemenea, în interesul european ca granița dintre Ucraina și Rusia să fie bine protejată, iar imigranți ilegali, arme sau drogurile nu mai poată fi introduse ilegal prin această frontieră în Europa.

SPIEGEL: Aceasta ar crea o Cortină de Fier între două popoare frați.

Iațeniuk: Sunt mereu foarte precaut cu privire la conceptul de „frăție”. Sincer vorbind, nu am nevoie de astfel de rude care îmi  înșfacă țara și ucid oamenii mei.

SPIEGEL: Ce altceva ar trebui să se întâmple?

Iațeniuk: Alegeri libere, pentru a crea autoritățile regionale juridice prevăzute în acordul Minsk. Apoi avem nevoie de donatori internationali care să reconstruiască  infrastructura noastră. Această strategie poate avea succes doar dacă Rusia se retrage complet din Ucraina.  Dacă cred că Rusia va face acest lucru? Nu, pentru că Putin vrea să păstreze aceste teritorii.

SPIEGEL: Ce aveți de gând să faceți pentru a ajunge la un compromis cu Putin?

Iațeniuk: În spatele ușilor închise ne-am gandit mult timp la o strategie de ieșire pentru Rusia. Este clar că politicile sale l-au transformat pe Putin într-o persoană dependentă de droguri. Supraviețuirea lui depinde capturarea de teritorii străine. Are nevoie de noi anexări. Anexarea Crimeei i-a adus multe aplauze acasă.  Dar asta nu va dura pentru totdeauna. Sancțiunile occidentale își fac efectul și oamenii suferă. Pentru a-și menține popularitatea, Putin trebuie să comită alte crime internaționale. În caz contrar, el va fi mort politic.