PREMIUL NOBEL pentru PACE 2018, pentru EFORTURILE de a pune capăt VIOLENȚEI SEXUALE ca armă de război

Publicat: 05 10. 2018, 14:01

Comitetul Nobel Norvegian a acordat distincția doctorului Denis Mukwege (Republica Democratică Congo) și Nadiei Murad (Irak) pentru „eforturile de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război și în conflicte armate”.

„Ambii laureați au adus o contribuție crucială la concentrarea atenției și combaterea unor astfel de crime de război. Denis Mukwege este ajutorul care și-a devotat viața apărării acestor victime. Nadia Murad este martora care vorbește despre abuzurile comise împotriva ei și a altora. În felul său, fiecare a ajutat la oferirea unei mai mari vizibilități violenței sexuale în perioade de război, pentru ca autorii să poate fi trași la răspundere pentru acțiunile lor”, se mai afirmă în comunicatul instituției.

Medicul Denis Mukwege, fondatorul spitalului Panzi din Bukavu, este cunoscut pentru ajutorul acordat victimelor abuzurilor sexuale din Republica Democratică Congo. Cele mai multe dintre acestea au fost comise în cursul războiului civil în urma căruia peste șase milioane de congolezi și-au pierdut viețile.

Nadia Murad, o membră a minorității religioase yazidi din nordul Irakului, este o victimă a crimelor de război comise de militanții rețelei teroriste sunnite Stat Islamic.

Abuzurile comise de SI au fost sistematice, parte a unei strategii militare. Aceste crime au servit drept armă împotriva minorităților religioase.

Pe 15 august 2014, când Nadia avea doar 21 de ani, viața tihnită din satul natal, Kocho, a luat sfârșit după ocuparea localității de teroriști. Bărbații care au refuzat să se convertească la versiunea de islam promovată de SI au fost executați, trupurile lor fiind aruncate în gropi comune, iar Nadia, alături de alte tinere, a fost dusă la Mosul și vândută ca sclavă. A fost ținută în captivitate, bătută și violată în repetate rânduri, până când, la un moment dat, a reușit să evadeze, găsind adăpost în casa unei familii de musulmani sunniți.

Nadia Murad a scris o carte, apărută și în România, intitulată „Eu voi fi ultima. Povestea captivității mele și lupta mea împotriva Statului Islamic”, în care relatează suferințele îndurate de ea și alte femei sub stăpânirea Stat Islamic.

În acest an au fost selectați 331 candidați la Premiul Nobel pentru Pace, dintre care 216 persoane și 115 organizații. Doar în anul 2016 au fost înregistrați mai mulți candidați – 376.

Prestigioasa distincție a fost acordată anul trecut Organizației non-guvernamentale Campania Internațională pentru Interzicerea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICANW).

Sezonul Nobel a debutat pe 1 octombrie, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor James P. Allison (SUA) și Tasuku Honjo (Japonia), pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.

Pe 2 octombrie, cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou și Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru fizică, pentru descoperirile lor în domeniul laserelor, iar pe 3 octombrie, oamenii de știință Frances H. Arnold, George P. Smith și Gregory P. Winter au primit premiul Nobel pentru chimie pe 2018.

Pe 3 octombrie, Premiul Nobel în Chimie 2018 a fost acordat pentru două descoperiri. Jumătate cercetătoarei Frances H. Arnold pentru „evoluția dirijată a enzimelor” și cealaltă jumătate savanților George P. Smith și Sir Gregory P. Winter pentru „natura bacteriofagă a peptidelor și anticorpilor”. Frances H. Arnold este a cincea femeie în istoria premiilor Nobel pentru chimie care a fost recompensată cu prestigioasa distincție.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunțat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secției ce decernează prestigioasa distincție.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului și filantropului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

În testamentul său, Alfred Nobel (1833-1896) considera că premiul Nobel pentru pace ar trebui să revină „aceluia care a acționat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, inițierea și multiplicarea congreselor pentru pace”.

De-a lungul timpului, comitetul Nobel a lărgit acest concept pentru a premia artizanii unor acțiuni umanitare, apărători ai mediului înconjurător și campioni ai luptei împotriva sărăciei.

Foto: Nobel Prize/ Facebook