Presa europeană, ironică și sarcastică față de noua cetățenie rusă a actorului Gérard Depardieu

Publicat: 04 01. 2013, 15:11
Actualizat: 28 09. 2018, 04:21

Presa europeană a întâmpinat, vineri, cu ironie, sarcasm și o notă de tristețe decizia autorităților de la Moscova de a acorda cetățenia rusă actorului Gérard Depardieu, dar și declarația acestuia de sprijinire a „marii democrații” din Rusia condusă de Vladimir Putin, afirmă AFP.

Le Figaro, cotidianul-far al presei franceze de dreapta, rezuma vineri această situație într-un editorial al cărui titlu este: „Ce film! François Hollande nu a prevăzut că ideea lui de a taxa cu 75% marile averi (din Franța, n.r.) se va afla la originea unui scenariu cu consecințe planetare”.

„Ce tristețe, totuși”, afirmă la rândul ei publicația Sud-Ouest, care „regretă să îl vadă pe marele actor francez implicat într-un «exil fiscal» în Belgia, devenind apoi un autocrat și fiind în același timp un prieten al dictatorilor!”.

Publicația La Presse de la Manche, pe un ton ironic și sub titlul „Salut tovarich!”, îi amintește câteva adevăruri dureroase celebrului actor francez, care laudă libertățile democrației din Rusia președintelui Putin: „Devenind cetățean rus, Gérard Depardieu accede direct la frumusețea sublimă a acelui spațiu aproape infinit și de o libertate totală cum este Siberia, cel puțin așa cum era ea în epoca revolută în care milioane de sovietici se aflau încă în gulaguri, pe vremea când colonelul Putin lucra pentru KGB”.

Cotidianul Le Courrier Picard le reamintește cititorilor săi faptul că Depardieu s-a remarcat deja în trecut pentru sprijinul acordat unor dictatori: „Deja, nu era deloc glorios să fugi din țara ta din cauza unor mediocre motive financiare (și toate acestea într-o perioadă în care criza îi lovește dur pe mulți dintre compatrioții lui). Este cu atât mai lipsit de glorie să te vezi susținut de autocrați”.

„Prietenul dictatorilor” este și titlul cotidianului spaniol El Mundo, care prezintă o fotografie cu Depardieu alături de Fidel Castro, râzând cu mare poftă amândoi, aflați în fața unei mese. Actorul francez poartă în acea fotografie o scufie de maestru bucătar, iar Fidel Castro râde copios.

În Belgia, țara care a reprezentat prima alegere a lui Depardieu în privința „exilului fiscal”, înainte de „rusificarea” sa, cotidianul Libre Belgique îl ironizează pe „Gérard Depardieussovitch”, declarând că noul pașaport rus al acestuia îi va permite „să joace în filme din lumea a patra precum Kazahstan, să interpreteze șansonete cu fiica dictatorului uzbec, să apară în reclame pentru bănci și pentru ketchup la televiziunea rusă și să se distreze la petreceri la Groznîi, în compania despotului cecen Ramzan Kadîrov”.

„Un rus la Néchin”, titrează la rândul ei publicația Le Soir, care consacră două pagini acestui eveniment, dintre care unul este dedicat acestui sat belgian (Néchin), unde actorul francez și-a cumpărat de curând o casă.

În Germania, cotidianul berlinez Tagesspiegel publică un desen reprezentându-l pe Depardieu în celebrul personaj Obélix, purtând în brațe un „menhir” de bancnote și de monede, întâmpinat cu bucurie de un Vladimir Putin reprezentat sub forma personajului Astérix. Într-un articol publicat cu titlul „Ce cadou!”, aceeași publicația reia criticile filosofului și scriitorului francez André Glucksmann, care a spus că îi este „rușine” pentru Depardieu.

Conservatorul Die Welt titrează „Camaradul Depardieu” și afirmă: „«Prietenul» a fost făcut cetățean prin ucaz (dictat, decizie arbitrară și autoritară a țarilor ruși, n.r.). Acest lucru se întâmplă ca în Rusia post-socialistă: președinte oferă țării sale un nou cetățean”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung afirmă într-un articol publicat cu titlul „Depardieu devine rus”, ilustrat cu o fotografie a actorului în rolul personajului Rasputin, că „rata scăzută de impozitare a veniturilor din Rusia, de doar 13%, l-a convins pe francez”.

În Marea Britanie, cotidianul The Guardian se amuză de dimensiunea de acum internațională a acestui fapt, care era la început „doar o dispută comică între actor și guvernul țării sale”, în timp ce publicația The Independent consideră că Depardieu nu intenționează să trăiască în Rusia, „în ciuda unei rate de impozitare de 13%”, reamintind la rândul ei de sprijinul acordat de celebrul actor francez unor dictatori.

La rândul său, International Herald Tribune afirmă că „Putin a văzut în această situație un fel de dreptate și o oportunitate pentru Rusia, care și-a văzut multă vreme cetățenii bogați plecând să se stabilească în Occident, și să recupereze o astfel de personalitate, care nu este oricine, ci un actor macho care poate fi recunoscut imediat oriunde în lume”.