Președintele Băncii Europene: Marea Britanie nu ar trebui să primească niciun favor în negocierile pentru Brexit

Publicat: 27 09. 2016, 13:48
Actualizat: 21 03. 2019, 12:47
Mario Draghi, chemat să formeze noul guvern italian. Liderii partidelor nu s-au înțeles asupra coaliției | Sursă Foto: Mediafax Foto

„Orice deznodământ ar trebui să fie atins pe premisa că toți participanții la discuții sunt supuși acelorași reguli”, a spus președintele BCE către Parlamentul European într-un discurs de luni. „Este foarte greu să îmi imaginez că o înțelegere în care ar fi percepută ca discriminatorie ar putea juca un rol pozitiv în stabilitatea Uniunii Europene”, a adăugat el.

De la Referendumul pentru Brexit din 23 iunie, guvernul Marii Britanii a încercat să obțină acces la piața comună fără să accepte toate condițiile, în special cele legate de libera circulație a oamenilor.

Polonia, cel mai mare exportator de muncitori în Marea Britanie, s-a alăturat săptămâna trecută unui cor de voci din Europa de Est care semnalează că își vor folosi dreptul de veto în orice înțelegere care ar eroda drepturile cetățenilor săi de a munci în spațiul comunitar.

Draghi a spus că în timp ce BCE nu are un rol oficial în negocierile pentru Brexit, poate să vorbească în calitate de consilier. El a notat de asemenea că banca centrală are jurisdicție asupra sistemului de plată și că ar putea să trebuiască să schimbe cadrul legislativ pentru piețele din uniune.

„Europenii le cer instituțiilor să aducă beneficii tangibile vieții lor de zi cu zi”, a spus el la Bruxelles. „Acțiunile luate de guvernele naționale trebuie să aducă creștere, să reducă șomajul și să dea putere indivizilor, precum și să ofere protecție celor mai vulnerabili”, a adăugat el.