Președintele BCE admite că activitățile economice STAGNEAZĂ în zona euro și cere avansarea integrării, în noul context geopolitic

Publicat: 15 02. 2024, 18:06

This browser does not support the video element.

Activitățile economice din zona euro stagnează, în toate sectoarele, admite președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, cerând, în Parlamentul European, continuarea integrării monetare, pentru a permite Uniunii Europene să facă față provocărilor geopolitice.

”Actuala legislatură a fost influențată de o succesiune de crize, de la pandemie la invazia rusă în Ucraina, de la criza energiei la noul conflict din Orientul Mijlociu, pentru a menționa doar câteva. Aceste provocări au necesitat ca instituțiile europene, în limitele atribuțiilor noastre, să adopte măsuri decisive și să intensifice coordonarea în materie de politici pentru a asigura că Europa iese mai puternică din aceste crize și va fi mai bine pregătită pentru viitor”, a declarat joi Christine Lagarde, în cursul audierilor în Comisia Economică și pentru Afaceri Monetare a Parlamentului European.

Președintele BCE a admis că economia zonei euro stagnează, dar s-a declarat optimistă în privința relansării.

”Dacă analizăm perspectivele economice, după o creștere de 3,4% în 2022, pe care cu toții părem să fi uitat-o, activitățile economice din zona euro au fost slabe în 2023, iar valoarea PIB-ului a stagnat în ultimul trimestru. Slăbirea activităților este generalizată în sectoarele economice, extinzându-se de la construcții la producție și servicii. Datele care vin continuă să indice activități subperformante pe termen scurt, dar, în perspectivă, anumiți indicatori din analize relevă o anumită redresare pe parcursul anului”, a subliniat Christine Lagarde.

Estimările economice în UE au fost revizuite în scădere

Comisia Europeană a anunțat, joi, revizuirea în scădere a perspectivelor economice. Conform noilor estimări, zona euro ar urma să aibă o creștere economică de 0,8% în 2024, iar Uniunea Europeană de 0,9%. Pentru anul 2025, estimările indică un progres al PIB-ului de 1,5% în zona euro și de 1,7% la nivelul întregii Uniuni Europene. Inflația în zona euro ar urma să fie de 2,7% în 2024 (în scădere de la 5,4% în 2023) și de 2,2% în 2025.

Christine Lagarde a reiterat că Banca Centrală Europeană va menține politica monetară strictă până la atingerea țintei unei inflații constante de 2,0%.

În noul context politic și economic mondial, Christine Lagarde a pledat pentru avansarea integrării economice și monetare.

”Primii 25 de ani ai funcționării monedei euro au fost un succes, dar activitățile nu sunt finalizate. Uniunea economică și monetară nu a fost definitivată. Fiecare generație europeană trebuie să scrie propriul capitol al istoriei monedei unice. În contextul apariției noului peisaj geopolitic, motivele de consolidare a monedei noastre comune sunt mai puternice ca niciodată”, a concluzionat președintele BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Le Figaro: Trump UITĂ că aliații finanțează cheltuielile militare ale SUA /Protecția oferită de NATO Europei nu e gratuită