Președintele estonian consideră excesive reacțiile țărilor europene în cazul spionajului american

Publicat: 12 07. 2013, 15:56
Actualizat: 22 06. 2014, 11:12

Reacțiile unor țări europene în cazul spionajului la nivel mondial al comunicațiilor electronice de către Agenția americană pentru securitate națională (NSA) sunt excesive, a apreciat joi președintele Estoniei Toomas Hendrik Ilves, relatează AFP.

„Aș putea înțelege o astfel de indignare din partea unor țări europene care ar fi, cu adevărat, fecioare nevinovate și neimplicate în acest gen de activități”, a ironizat președintele estonian într-un interviu acordat publicației Postimees.

„Dar este greu de înțeles această atitudine critică atunci când se știe că unele țări europene au acționat în același mod”, a declarat el, referindu-se la ultimele dezvăluiri despre programe de spionaj germane, franceze și britanice.

Ilves a respins acuzațiile potrivit cărora Estonia ar fi participat la un astfel de program de spionaj.

Cazul de spionaj american a tensionat relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE). Dezvăluiri recente despre spionarea unor birouri ale UE de către serviciile americane de informații au afectat prima rundă a negocierilor cu privire la un acord de liber-schimb. Negocierile pe marginea acordului au fost lansate luni, la Washington, iar prin intermediul acestuia cei doi parteneri urmăresc să creeze una dintre cele mai mari zone de liber-schimb din lume.

Estonia (1,3 milioane de locuitori) este cunoscută pentru performanța sa în dezvoltarea tehnologiilor informatice. Cetățeni ai acestei țări sunt conectați pe larg la Internet, prin intermediul căruia au acces la majoritatea serviciilor publice.

NATO a creat la Tallinn, în 2008, un Centru de cercetare și formare pentru apărare cibernetică (CCDCOE), în care experți informatici europeni și americani lucrează la sisteme de protejare a rețelelor informatice ale Alianței Atlantice în caz de atacuri cibernetice.

Keith B. Alexander, șeful Agenției americane implicate în scandalul de spionaj, a deschis la începutul lui iunie centrul, în care activează aproximativ 400 de experți în informatică.