Președinția Consiliului UE nu a adus NIMIC Bulgariei. Nici dezastru, nici lovitură de PR

Publicat: 14 11. 2018, 01:07

Bulgaria n-a reușit să-și promoveze agenda de extindere a UE în Balcani, dar eșecul nu i se poate imputa. I s-au opus puteri mai mari, cum ar fi Franța și Olanda. Situația la nivel general din Europa i-a creat șanse minime de reușită. Brexitul și criza refugiaților au adus foarte multă reticență, scrie pentru EUobserver Nicolas Tenzer, președintele Centrului pentru Studii și Cercetare pentru Decizii Politice (Cerap) din Paris.

Sofia a evitat o catastrofă la președinția UE, dar acest lucru cu greu poate fi descris ca un pas înainte pentru și spre Europa. Deși, încurajată de imaginea de elev disciplinat fiscal, cochetează cu ideea de a adopta euro, Bulgaria se îndreaptă spre o catastrofă la nivel social și – poate – și economic.

Bulgaria este cea mai săracă țară din UE și națiunea care se micșorează cel mai rapid din lume. Inegalitățile sunt vizibile cu ochiul liber. Investițiile străine se prăbușesc. Corupția persistă. PIB-ul țării crește, însă toate aceste probleme fac ca economia să fie foarte vulnerabilă la șocuri.

„Am atins un nivel la care remiterile care vin de la bulgarii care locuiesc în străinătate depășesc investițiile străine,” avertizează Radosvet Radev, președintele executiv al Asociației Industriale Bulgare. „Colapsul este total.”

August, când industriașii au ieșit la rampă și a devenit clar că investițiile străine se prăbușesc, a fost o lună dificilă pentru guvernul de la Sofia. 200.000 de bulgari și-au pierdut peste noapte asigurările auto obligatorii, după ce compania cipriotă Olimpic a dat faliment. Site-ul Registrului Comercial a stat offline câteva zile, iar un accident rutier mortal a dus la remanierea a trei ministere, în contextul presiunilor societății pentru alegeri anticipate. Săptămâna trecută, mii de cetățeni au ieșit în stradă să protesteze contra scumpirii carburanților și creșterii taxelor pentru autovehicule. Protestatarii au blocat drumuri principale, incusiv unul care duce spre Grecia.

Bulgaria are cel mai mic salariu mediu din UE, de circa 575 de euro pe lună, cel mai mic salariu minim, de 260 de euro și cea mai mică pensie medie, de 190 de euro, scrie The Irish Times, care a realizat un reportaj cuprinzător despre viața în Bulgaria. În acest context, sutele de mii de bulgari plecați să muncească sau să locuiască în străinătate lasă țara cu o populație îmbătrânită, cu o forță de muncă în scădere și slab calificată și cu o finanțare deficitară a sănătății și pensiilor.

Inegalitățile sunt vizibile pe stradă. „Trăiesc în Berlin și n-am văzut niciodată un Maybach acolo. În Sofia, am văzut deja trei,” comentează Daniel Kaddik, director al Friedrich Naumann Foundation. Lipsurile hrănesc corupția.

Vezi mai multe pe zf.ro.