Prețul petrolului a urcat cu aproape 6%, după ce Arabia Saudită a atacat rebelii din Yemen

Publicat: 26 03. 2015, 16:18

Barilul de petrol Brent cu livrare în luna mai era cotat la 59,78 de dolari pe bursa din Londra. De asemenea, prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu până la 6,6%, la 52,48 de dolari pe bursa din New York.

Yemen contribuie cu mai puțin de 0,2% din producția globală de petrol, însă localizarea sa în vecinătatea strâmtorii Bab el-Mandeb îi oferă un rol deosebit de important în transportul țițeiului.

Producția Yemenului s-a situat la 133.000 de barili pe zi în 2013, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie.

În 2013, 3,8 milioane de barili de țiței și produse rafinate pe zi au trecut prin strâmtoarea Bab el-Mandeb, cea mai mare parte a transporturilor fiind livrată către Canalul Suez și gazoductul SUMED, care leagă porturile din Egipt de la Marea Roșie și Marea Mediterană.

„În timp ce nimeni nu va sesiza miile de barili de petrol din Yemen, milioane de barili din Arabia Saudită vor conta. Arabia Saudită s-a temut ca revoltele să nu se extindă și în afara Yemenului”, a declarat John Vautrain, președintele firmei de consultanță Vautrain & Co. din Singapore.

Investitorii sunt îngrijorați că o posibilă închidere a strâmtorii ar duce la creșterea costurilor cu transportul, precum și a timpului necesar livrării petrolului. AIE arată că, în acest caz, vasele care transportă petrol din Europa și Africa de Nord nu vor mai putea urma cea mai directă rută către Asia, ci vor trebui să ocolească întregul continent african.

Arabia Saudită a lansat joi atacuri asupra rebelilor houthi din Yemen, după ce președintele yemenit Abed Rabbo Mansour Hadi a părăsit țara. Yemen și Arabia Saudită acuză Iranul că spijină rebelii șiiți din Yemen, relatează The Wall Street Journal.

Arabia Saudită a fost unul dintre principalii actori ai deciziei OPEC de a nu reduce producția de 30 de milioane de barili pe zi în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, ministerul Petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat că hotărârea „nu este în linie cu ce ne-am dorit”.

Decizia OPEC și creșterea producției de petrol din SUA la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii au determinat apariția unui surplus pe piață. În aceste condiții, prețul petrolului Brent a coborât cu aproape 50% din iunie anul trecut, până la începutul anului, când s-a stabilizat la aproximativ 55 de dolari pe baril.

Conflictul din Orientul Mijlociu a avut efecte și pe piețele europene, indicele Stoxx Europe 600 fiind în scădere cu 1,6% la mijlocul ședinței de tranzacționare de joi. Indicele FTSE 100 (Londra) a coborât cu 1,3%, CAC 40 (Paris), cu 1,5%, DAX (Frankfurt), cu 1,4%, iar IBEX 35 (Madird), cu 1%.