Prim-ministrul Suediei şi omologul său britanic au încheiat un acord de apărare reciprocă. Semnarea declaraţiei are loc înaintea deciziei Stockholmului de aderare la NATO

Publicat: 11 05. 2022, 19:01
Actualizat: 11 05. 2022, 19:05
Sursa foto: Mediafax Foto

Suedia şi Marea Britanie au anunțat astăzi încheierea unui acord de apărare reciprocă, înaintea deciziei statului suedez privind aderarea la NATO. Premierul britanic Boris Johnson şi omologul său suedez Magdalena Andersson au semnat „Declaraţia politică de solidaritate”, în vederea apărării şi protecţiei reciproce în caz de agresiune.

Într-o conferinţă de presă comună cu şefa guvernului suedez la Stockholm, Boris Johnson a afirmat că „dacă Suedia este atacată şi apelează la noi pentru a ne cere sprijin, i-l vom oferi.”

De parte cealaltă, Magdalena Andersson a precizat că „în vremuri de criză, cooperarea devine și mai importantă. Dacă una dintre cele două ţări ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie şi Suedia şi-ar oferi asistenţă în multe feluri, incluzând mijloace militare”.

Potrivit cabinetului său, Boris Johnson urmează să semneze un astfel de acord la sfârşitul zilei de azi și cu Finlanda, în timpul unei vizite la Helsinki. Invazia rușilor în Ucraina a forțat Suedia și Finlanda să regândească modul în care își protejează securitatea și integritatea teritorială.

Îngrijorate de reacţia Rusiei la cererile lor de aderare la NATO, care ar urma să aibă loc în zilele următoare, cele două ţări nordice încearcă să obţină garanţii de securitate bilaterale pe perioada dintre candidatura lor şi intrarea oficială în Alianţa Nord-Atlantică. Procedura ar putea dura, însă, mai multe luni sau chiar un an.

„Declaraţia politică de solidaritate” semnată astăzi între Stockholm şi Londra este primul acord oficial anunţat public de către una dintre cele două ţări scandinave, informează Digi24.

Sursa foto: Mediafax Foto

Declarația Regatului Unit precizează că noile aranjamente vor intensifica schimbul de informații și vor accelera pregătirea, exercițiile și desfășurările militare comune. Suedia și Finlanda au primit, de asemenea, asigurări de sprijin din partea Statelor Unite și a Germaniei.

Cele două țări nordice au deja legături strânse cu Marea Britanie și fac parte din Joint Expeditionary Force, un grup militar multinațional axat pe securitate în regiunile Nordului Înalt, Atlanticului de Nord și Mării Baltice.