Prima țară care anunță că susține anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Referendumurile au fost organizate în acord cu Carta ONU”

Prima țară care anunță că susține anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Referendumurile au fost organizate în acord cu Carta ONU”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/10/2022, 12:31

Coreea de Nord susține anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina, susținând că, astfel, se respectă dorința locuitorilor din respectivele teritorii.

Anunțul a fost făcut de către Cho Chol-su, șeful Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian.

Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre votanți au decis, în cadrul referendumurilor, alipirea la Rusia.

„Respectăm voința locuitorilor care au dorit să se reunească cu Rusia și susținem poziția Guvernului rus de a face din aceste regiuni părți ale țării”, a declarat acesta.

Coreea de Nord acuză din nou Statele Unite

De asemenea, oficialul a mai declarat că referendumurile din regiunile ucrainene anexate de către Rusia au respectat Carta ONU.

„Referendumurile au fost organizate în acord cu Carta ONU, care a consacrat principiul egalității popoarelor și dreptul la autodeterminare, în acord cu procedurile legitime care au făcut posibilă reflectarea voinței locuitorilor celor două republici și ai celor două regiuni”, a declarat acesta.

Mai mult, el a lansat un nou atac la adresa Washingtonului, susținând că Statele Unite „abuzează Consiliul de Securitate al ONU”, că intervine fără drept în problemele interne ale altor țări și că încalcă dreptul internațional, potrivit Digi24.

„Zilele în care SUA folosesc Consiliul de Securitate ONU ca pe un scut și un mijloc de agresiune pentru a-și menține dominația au trecut”, a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, Washingtonul a „declanșat războaie în fosta Iugoslavie, Afganistan și Irak” și nu a întâmpinat nicio opoziție din partea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Procesul de referendum din cele patru regiuni ocupate de Moscova a fost condamnat pe scară largă de guvernele occidentale şi de Kiev ca fiind ilegitim şi „o farsă”. Nu au existat misiuni de observatori internaţionali recunoscuţi.

Referendumurile au implicat oficiali care au mers din casă în casă pentru a colecta voturi, uneori însoţiţi de soldaţi, precum şi o zi de vot la secţiile de votare. Oficialii ucraineni au raportat o prezenţă minimă la vot.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase