Iohannis: „Respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene”

Iohannis: Respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene
Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis
Publicat: 30/09/2022, 18:30

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România și Europa nu vor recunoaște niciodată anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. De asemenea, Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care condamnă ferm orice anexare a teritoriilor de către Federația Rusă.

„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a scris şeful statului, vineri, pe Twitter.

„Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social şi financiar Ucrainei”, a mai scris preşedintele Iohannis.

Anexarea ilegală și nelegitimă a teritoriilor UA de către UR, în urma unor „referendumuri” false și a unei agresiuni ilegale, trebuie să fie respinsă pe deplin de comunitatea internațională. Condamnăm acest lucru și toate escaladările și reafirmăm sprijinul nostru permanent pentru 🇺🇦 suveranitatea și integritatea teritorială.

Vladimir Putin anunță oficial anexarea teritoriilor ucrainene ocupate în cadrul unei ceremonii oficiate la Kremlin.

„Rusia acceptă Lugansk, Donețk, Herson și Zporojie. Rusia are patru noi regiuni. Legile ruse se vor aplica către noii noștri cetățeni, pentru că aceasta este dorința a millioane de cetățeni. Este dreptul lor natural.

În discursul său – un atac permanent la adresa SUA, NATO și UE – Vladimir Putin a explicat că a anexat aceste teritorii pentru a le salva de rapacitatea Occidentului.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase