Prima țară din UE care a început imunizarea cu vaccinul rusesc Sputnik V! Urmează și cel chinezesc, de la Sinopharm

Publicat: 12 02. 2021, 21:24
Actualizat: 12 02. 2021, 21:41
Vaccinul rusesc anti-Covid „Sputnik V”, un omagiu pentru primul satelit lansat de URSS în anul 1957

Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană (UE) care a început să administreze populației sale vaccinul împotriva Covid-19 produs în Rusia, Sputnik V, care nu este aprobat încă la nivelul UE.

Administrarea a 2.800 de doze de vaccin Sputnik V, a debutat – vineri – în patru spitale din Budapesta, a anunțat medicul Cecilia Mueller într-o conferință de presă online.

Ungaria, o țară cu aproximativ 10 milioane de locuitori, a comandat 2 milioane de doze de Sputnik V din Rusia și 5 milioane de doze Sinopharm din China, informează Mediafax.

Premierul Viktor Orban spunea, într-un interviu radio, că prima tranșă din vaccinul Sinopharm este așteptată săptămâna viitoare.

Autoritățile ungare au criticat de mai multe ori procesul de aprobare şi achiziţionare a vaccinurilor de către Bruxelles. Orban spunea că procesul este mult „prea lent”.

Un decret recent a simplificat semnificativ procedura de aprobare de urgență a vaccinurilor anti-Covid-19 în Ungaria.

Astfel, e suficient dacă vaccinul este utilizat în cel puțin trei țări din lume și dacă a fost deja administrat la cel puțin 1 milion de oameni din întreaga lume, mai scrie sursa citată.

Țara care recomandă o singură doză de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele care s-au vindecat de boală

Autoritățile din Franța au recomandat vineri, 12 februarie, ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să primească o singură doză de vaccin, devenind astfel prima țară care face o astfel de recomandare.

Toate cele trei vaccinuri COVID-19 aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană sunt administrate în două doze, la câteva săptămâni una față de cealaltă.

Acest lucru se datorează faptului că studiile clinice au arătat că imunitatea împotriva bolii a fost semnificativ mai mare după ce persoanele au primit două doze, relatează france24.com.

Cum se poate lua noul coronavirus după prima doză de vaccin! Explicațiile medicului Virgil Musta! După a treia săptămână se capătă o imunitate bună!

Medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a declarat, vineri, că anticorpii după vaccinul împotriva Covid ajung la un nivel suficient de mare de protecție în a 3-a săptămână după prima doză!

Avem deja studiul făcut pe 200 de persoane care arată că toți medicii și personalul medical care s-au vaccinat, cu excepția unei singure persoane, au făcut titru de anticorpi protectori. Mai mult de jumătate au titru înalt protector. Titrul protector capătă o valoare bună de abia după a doua doză de vaccin (…). Așa se explică și situația în care facem boala după prima doză, pentru că noi începem să facem anticorpi de abia de la a doua săptămână și studiul nostru a arătat că ajungem la un titru protector în 40% din cazuri la a treia săptămână după prima doză”, a declarat Virgil Musta la Digi 24.