Primul semn de pace al SUA, transmis Coreei de Nord. Propunerea pe care Washington-ul o face Phenian-ului

Publicat: 13 12. 2017, 08:27

Într-un discurs susținut la o conferință din Washington, Tillerson a declarat că Armata SUA este pregătită să răspundă amenințărilor lansate de Coreea de Nord, însă a precizat că Washingtonul preferă o soluționare pașnică a crizei.

„Suntem pregătiți să discutăm, dacă și ei sunt pregătiți să facă asta. Suntem pregătiți să avem o primă întâlnire fără alte precondiții. Haideți să ne întâlnim și să ne așezăm la masă, față în față”, a declarat Tillerson, adăugând că Phenianul trebuie să fie determinat „să ia o decizie” în privința programelor sale balistice și nucleare.

„Ca întotdeauna în diplomație, avem o prezență militară puternică în spatele nostru: în cazul în care Coreea de Nord face alegeri proaste, suntem pregătiți să acționăm militar. Nu acesta este drumul pe care vrem să mergem. La Departamentul de Stat, rolul nostru este să găsim o alternativă. Noi vrem ca ei să facă alegerea potrivită, și anume să pună capăt progamului lor nuclear”, a adăugat Tillerson.

În pofida faptului că a reiterat poziția Washingtonului de a nu accepta statutul de putere nucleară al Coreei de Nord, Tillerson a afirmat că Statele Unite sunt dispuse să poarte discuții cu regimul de la Phenian fără alte condiții prealabile.

Tensiunile între Statele Unite și Coreea de Nord s-au amplificat după o serie de teste balistice și nucleare nord-coreene și a unor exerciții militare efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia.

Atât regimul Kim Jong-Un, cât și președintele SUA, Donald Trump, s-au amenințat reciproc cu distrugerea. „În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigașă de a amenința SUA, vom distruge total Coreea de Nord”, a afirmat Donald Trump în discursul rostit la Adunarea Generală ONU.