PROGRES. Bulgaria și Croația, un nou pas în direcția aderării la Zona Euro. România mai are de așteptat

Publicat: 11 07. 2020, 15:38
PROGRES. Bulgaria și Croația, un nou pas în direcția aderării la Zona Euro. România mai are de așteptat. Sursa foto: Shutterstock

Bulgaria și Croația au fost acceptate în Mecanismul cursului de schimb II (ERM-II), perioada obligatorie pentru statele care doresc să devină membre ale Zonei Euro.

Astfel, cele două state au intrat în etapa premergătoare aderării la Zona Euro, perioadă care durează doi ani, informează Novinite.

Totodată, decizia înseamnă că cele două state devin membre ale Uniunii Bancare, astfel că vor avea reprezentanți cu drepturi depline în cadrul Băncii Centrale Europene. Astfel, de la 1 octombrie, principalele bănci din cele două țări vor fi plasate sub directa supraveghere a BCE.

Comisia Europeană a anunțat că salută decizia de primire a celor două țări în acest Mecanism.

„Moneda Euro este un simbol al unității europene, al prosperității și solidarității. Decizia aceasta recunoaște importantele reforme economice adoptate de Bulgaria și Croația, în timp ce confirmă și atractivitatea prezentată de moneda unică europeană. Vom continua să fim alături de cele două state în timp ce acestea fac ultimii pași pentru aderarea la Zona Euro”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Bulgaria și Croația ar putea adera la euro în 2023. România mai așteaptă

Cele două țări vor trebui să petreacă cel puțin doi ani în cadrul acestui mecanism. Ulterior, ele vor putea demara pregătirile pentru adoptarea monedei europene, un proces care durează cel puțin un an. Astfel, cele două țări vor putea intra în Zona Euro cel mai devreme în 2023.

În acești doi ani, Sofia și Zagrebul vor trebui să urmeze o serie de politici financiare și să îndeplinească toate criteriile necesare aderării la Zona Euro. Mecanismul prevede ca evoluția cursului de schimb din statele candidate să aibă o variație în plus sau în minus de cel mult 15% față de un nivel agreat, timp de cel puțin doi ani.

Luna trecută, Comisia Europeană a arătat, în cadrul unui raport, că România nu mai îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii impuse de către instituțiile europene pentru aderarea la Zona Euro: criteriile de stabilitate a prețurilor, finanțele publice, cursul de schimb și rata dobânzii pe termen lung.

Există 19 țări din UE care fac parte din Zona Euro. Ultima țară care a aderat la Zona Euro a fost Lituania, în 2015.