Proiectul Parlamentului European care răstoarnă toate calculele referitoare la Brexit. Cum ar putea evolua relațiile UE-Marea Britanie după martie 2019

Publicat: 07 03. 2018, 14:55

În viziunea Parlamentului European, un acord comercial „profund și cuprinzător” între Londra și Bruxelles ar presupune ca Marea Britanie să accepte un „mecanism obligatoriu de convergență” cu legislația europeană.

Documentul de 13 pagini – intitulat „Proiect de rezoluție pentru încheierea dezbaterii privind cadrul viitoarei relații UE-Marea Britanie” – este o prezentare a priorităților Parlamentului European privind Brexit, fiind semnat de către Guy Verhofstadt, negociatorul Parlamentului pentru Brexit.

Proiectul de rezoluție propune un „acord de asociere” între UE și Marea Britanie și subliniază faptul că Blocul comunitar are „norme comune obligatorii, instituții comune și mecanisme comune de supraveghere și judecătorești”, ceea ce înseamnă că statele care nu sunt membre UE „nu pot avea aceleași beneficii sau același acces pe piețe”.

Multe dintre cele 65 de puncte ale documentului reprezintă o viziune diferită privind Brexit față de cea a premierului britanic Theresa May. Parlamentul European ar dori „menținerea Marii Britanii în Piața Unică și Uniunea Vamală” – variantă exclusă de guvernul britanic.

Legislativul UE avertizează că actualele „linii roșii” ale Marii Britanii în negocierile pentru Brexit „vor genera controale vamale care vor afecta lanțurile globale de aprovizionare și procesele de fabricație, chiar dacă pot fi evitate barierele tarifare”.

Parlamentul European nu are niciun rol formal în negocierile pentru Brexit, dar are drept de veto în privința acordului final. Proiectul unui viitor acord comercial între Marea Britanie și UE necesită și aprobarea guvernelor celor 27 de state membre care rămân în Blocul comunitar.