Veste bună de la Agenţia Europeană a Medicamentului: Protecția oferită de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea dura un an!

Publicat: 22 04. 2021, 17:32
Actualizat: 22 04. 2021, 17:39
FOTO cu caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea

Surse din Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), citate de Mediafax, au precizat că protecția oferită de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea dura până la un an, deși deocamdată nu este cunoscută durata exactă a protecției oferite de vaccin.

Nu știm cu precizie, dar avem date referitoare la răspunsul imun care arată modul în care anticorpii se păstrează până cel puțin 6 luni. Și pe baza modului în care aceștia se reduc în timp, se poate deduce că o protecție de până la un an este absolut posibilă. variabila privind durata protecției este o combinație a cantității de anticorpi, a memoriei imune, dar și a felului în care afectează variantele. Dacă apar noi variante foarte îndepărtate de virusul de bază trebuie evident luate în considerare. Până în prezent, mi se pare că pot spune că aceste vaccinuri au potențialul de a acoperi semnificativ variantele care circulă și pe baza datelor preliminare, probabil că vor fi eficiente cel puțin un an”, scrie La Stampa.

Mai multe studii făcute în Israel, Marea Britanie și SUA vor putea furniza date suplimentare, spune sursa citată.

Punând toate aceste informații la un loc, vom înțelege mai bine când va fi momentul potrivit să facem a treia doză”, a spus aceeași sursă, care exclude a treia doză de vaccin după vara aceasta.

Vaccinul chinezesc Coronavac are o eficacitate aproape de zero împotriva Covid-19, după prima doză (Studiu)

Un studiu efectuat în Chile arată că serul chinezesc Coronavac oferă o protecție de doar 3% împotriva Covid-19, după prima doză, un procent aflat în marja de eroare a studiilor, relatează Digi 24, care citează France 24.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Chile și a arătat că vaccinarea cu Coronavac oferă o protecție la îmbolnăvirea cu Covid-19 de 56,5% la doua săptămâni de la a doua doză și de 27,7% în timpul primelor două săptămâni de la efectuarea acesteia.

După prima doză, însă, Coronavac – vaccinul produs de compania chinezească Sinovac, este aproape de eficacitate zero – el are o eficacitate de 3% între cele 28 de zile dintre prima doză și rapel, un procent apropiat de marja de eroare a unor astfel de studii.

Ce scoate la iveală un model matematic: Vaccinarea singură nu va opri pandemia de COVID-19 (STUDIU)

Un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, bazat pe un model matematic, arată că doar vaccinarea singură a persoanelor adulte, fără alte măsuri, nu va opri total răspândirea COVID-19.

Totodată, modelul arată că inclusiv o relaxare uşoară a restricţiilor, dacă este făcută abrupt, va duce la valuri mari de infectări.

Analiza, efectuată înaintea cunoaşterii primelor date ale vaccinării, a modelat interacţiunea dintre procesul de imunizare şi diferitele scenarii de relaxare a măsurilor de control, pentru a estima astfel rata de reproducere R (câte persoane infectează la rândul ei o persoană infectată), decesele şi spitalizările asociate COVID-19 în perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2024.