Publicațiile BBC și The Guardian concediază 250 de angajați, din cauza pandemiei de COVID-19

Publicat: 16 07. 2020, 13:52
Criza coronavirusului afectează marile trusturi de presă britanice

Două mari trusturi de presă britanice au anunțat concedieri semnificative, multe în rândul jurnaliștilor, invocând presiuni financiare cauzate de pandemia de COVID-19, relatează CNN.

Publicația The Guardian a făcut publică, miercuri, decizia de a tăia 180 de locuri de muncă, inclusiv 70 din cadrul departamentului editorial, după ce veniturile grului media au scăzut cu 25 de milioane de lire sterline (31,6 milioane de euro) anul acesta.

Pandemia a dus la creșterea audiențelor și a donațiilor din partea cititorilor, dar efectul acesteia asupra încasărilor din publicitate și vânzarea ziarelor a creat „o perspectivă financiară nesustenabilă pentru The Guardian”, așa cum au anunțat redactorul-șef Katrine Viner și directorul executiv Annette Thomas, într-un anunț pentru angajați, citat de CNN.

Și BBC a anunțat miercuri încă 70 de concedieri, de asemenea, puse pe seama presiunilor financiare cauzate de pandemie, care ar fi dus la întârzierea colectării taxele tv din care se finanțează trustul media. Acestea vin după cele 450 de concedieri anunțate în ianuarie de BBC în departamentul de știri, în ianuarie, parte a unui plan de restructurale pentru trecerea la digital, care au fost oprite pentru a acoperi tema izbucniri ipandemiei. Pe lângă acestea, BBC a anunțat în iunie 450 de concedieri în redacțiile regionale.

80.000 de concedieri în Regat

Chiar înainte de izbucnirea pandemiei, BBC se confrunta cu nevoia de a economisi 125 de milioane de lire sterline (157,9 milioane de euro), ca urmare a presiunilor făcute de guvern în privința bugetului trustului, în perspectiva schimbării modului de gestioanare a taxei tv.

Ca urmare a tăierilor de joburi, BBC News spune că va avea mai puțin prezentatori și reporteri, iar jurnaliștii rămași vor trebui să schimbe modul de lucru, pentru a acoperi mai multe tipuri de conținut jurnalistic.

Marea Britanie se confruntă cu o criză a locurilor de muncă din ce în ce mai mai adâncă, după ce pandemia provocă cea mai mare cădere economică din ultimele secole. Mari companii din Marea Britanie au anunțat mult peste 80.000 de concedieri și se așteaptă ca multe altele să urmeze în octombrie, când se termină perioada în care guvernul alocă ajutoare pentru susținerea salariilor.

Ministrul de Finanțe britanic, Rishi Sunak, a anunțat săptămâna trecută un nou pachet de stimulare economică în valoare de 30 de miliarde de lire (37,6 miliarde de euro), în încercarea de a diminua pierderile, pachet ce include un pachet de suspendare a plății taxelor, reduceri pentru restaurante și programe destinate încurajării angajărilor.