Putin a semnat anexarea Crimeei și a ordonat focuri de artificii la Moscova și în peninsulă

Publicat: 22 03. 2014, 09:19
Actualizat: 25 04. 2019, 13:51

Uniunea Europeană a înscris pe o listă alți 12 oficiali ruși vizați de sancțiuni, acuzați că sunt implicați în anexarea peninsulei, iar vineri a semnat cu Ucraina un acord politic privind consolidarea relațiilor politice. Liderii europeni, reuniți într-un summit la Bruxelles, au anunțat totodată accelerarea eforturilor în vederea reducerii dependenței energetice a Uniunii față de Rusia.

Lista cuprinde, astfel, 33 de oficiali vizați de interdicții de călătorie și blocarea averilor pe teritoriul UE. Printre ei se află vicepremierul Dmitri Rogozin și doi consilieri apropiați ai lui Putin, Serghei Glaziev și Vladislav Surkov.

hValoarea acțiunilor a scăzut vineri în mod brusc, la Moscova, în contextul în care investitorii evaluează impactul sancțiunilor occidentale asupta economiei ruse. Două agenții de rating au retrogradat perspectivele Rusiei de la stabil la negativ. De asemenea, Visa și Mastercard au oprit serviciile pentru două instituții financiare ruse, și anume Bank Rossiya (afectată de sancțiuni americane) și SMP Bank.

Acordul semnat vineri, la Bruxelles, de către liderii celor 28 de state membre UE cu premierul interimar ucrainean Arseni Iațeniuk acoperă doar partea politică a Acordului de Asociere cu UE. Acest acord a fost respins în noiembrie de către Viktor Ianukovici, președintele prorus al Ucrainei în acea perioadă. Această decizie a declanșat proteste violente, soldate cu zeci de morți și sute de răniți, îndepărtarea lui Ianukovici de la putere, instalarea unor noi autorități și anexarea Crimeei.
Rusia a încheiat vineri un adevărat „Blitzkrieg” instituțional privind alipirea peninsulei.

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a ratificat joi tratatul semnat marți de către președintele Vladimir Putin cu liderii proruși din Crimeea. Deputații au adoptat totodată o lege constituțională privind încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Consiliul Federației (Camera superioară) a ratificat vineri tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord.