Putin a trimis avioane să oprească distrugătorul USS Ross să intre în apele sale teritoriale

Publicat: 30 05. 2015, 17:27
Actualizat: 30 05. 2015, 17:52

This browser does not support the video element.

Nava aparținând Marinei Statelor Unite a fost observată în timp ce se îndrepta către apele rusești, după ce a părăsit portul Constanța, în aceeași zi în care fostul lider georgian Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră, relatează portalul rus de propagandă Sputnik.

„Echipajul acestei nave a acționat în mod provocator și agresiv, declanșând alarma în rândul operatorilor de la stațiile de monitorizare și navelor din cadrul Flotei de Marea Neagră care efectuează misiuni în zonă. Lansarea avioanelor de atac de tip Su-24 a demonstrat hotărârea fermă de a opri încălcările frontierelor și de a apăra interesul țării”, a declarat sursa citată.

Potrivit aceleiași surse, nave din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră monitorizează în mod constant apele teritoriale rusești și sunt pregătite să intervină în cazul oricărei încălcări.

„Se pare că americanii nu au uitat incidentul din aprilie 2014, în care un (avion de tip) Su-24 a blocat toate echipamentele de la bordul distrugătorului USS Donald Cook, cu elemente de sistem antirachetă”, a adăugat aceeași sursă.

Adjunctul ministrului rus al Apărării Anatoli Antonov a declarat că navele americane echipate cu rachete din apropierea frontierelor Rusiei reprezintă un pericol la adresa stabilității, sâmbătă, în cadrul Dialogului Shangri-La, în Singapore.

Distrugătorul USS Ross este echipat cu sisteme antirachetă de tip Aegis, rachete de croazieră Tomahawk, rachete mare-aer RIM-156 SM-2 și rachete antisubmarin RUM-139 VL-Asroc.

Forțele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislația internațională și cu Tratatul de la Montreux.

De asemenea, Alianța Nord-Atlantică trimite prin rotație nave militare în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor cu Rusia generate de criza din Ucraina.