Raport Europol: Cum profită extremiștii violenți de pe urma pandemiei de Covid-19

Publicat: 23 06. 2021, 07:04
Raport Europol: Cum profită extremiștii violenți de pe urma pandemiei de Covid-19 / Foto: Pixabay.com

Un nou raport despre activitățile teroriste în UE a scos în evidență amenințarea propagandei online, în timpul pandemiei de Covid-19. Potrivit studiului, extremiștii islamiști și cei de dreapta reprezintă cel mai mare pericol.

Pandemia de coronavirus a accelerat propagarea ideologiilor violente, relevă raportul publicat marți de Europol, citat de dw.com.

Raportul pune accent pe propaganda online, care contribuie la construirea comunităților și încurajează atacurile „lupilor singuratici”, în rândul extremiștilor de dreapta. Totuși, extremiștii islamiști au rămas principala amenințare din țările europene, în 2020.

Potrivit datelor adunate din șase țări, în 2020 au existat 57 de incidente – aici fiind încadrate cele finalizate, dar și cele dejucate de autorități – catalogate drept atentate teroriste.

„Cel mai nou raport Europol despre terorismul în UE arată că anul pandemiei de Covid a sporit pericolul radicalizării. Acest lucru este adevărat în primul rând în privința terorismului de dreapta”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne.

„Suntem deciși să combatem această amenințare, care crește de la o zi la alta”, a mai spus aceasta.

Izolarea socială ar fi jucat un rol esențial

Europol a precizat că amenințarea atacurilor islamiste a crescut în 2020, față de alți oameni. Extremiștii au săvârșit 10 atacuri, în care au rănit 47 de oameni și au ucis alți 12 – reprezentând peste jumătate din numărul total de oameni uciși în incidente catalogate drept teroriste, la nivelul UE, în 2020.

Chiar dacă mulți atacatori au acționat singuri, rolul „Statului Islamic” a fost evident în incitare fanaticilor din Europa.

Totuși, raportul a scos la iveală și că unii dintre atacatori au manifestat „o combinație de ideologii extremiste și probleme psihice”. Mai mult, stresul și izolarea socială din lockdown-uri ar fi jucat un rol în comportamentul „lupilor singuratici”.

Amenințarea terorismului de dreapta

Potrivit raportului Europol, care oglindește datele autorităților germane din ultimele luni, radicalizarea de dreapta a avut loc mai ales din cauza restricțiilor, care a determinat ca mulți oameni să stea izolați în case, în pandemie.

Extremiștii de extremă-dreapta au încercat să se infiltreze în comunități prin discursurile lor. Un exemplu-cheie este cel al mișcărilor anti-restricții.

Aceștia au mai mizat pe teme precum „amenințarea imigrației” și „suprapopularea”, mimând o grijă pentru mediul înconjurător (eco-fascism).

Numărul atacurilor comise de anarhiști în 2020 a rămas constant. Aceștia au vizat proprietăți publice și private, iar 25 de cazuri au fost înregistrate în Italia.