Răsturnare de situație în Marea Britanie: sondajul care arată ce cred acum britanicii despre Brexit

Publicat: 03 11. 2016, 17:32

 

Potrivit sondajului, 45% dintre britanici ar prefera menținerea țării în UE, 43% se pronunță în favoarea Brexit, iar 12% sunt nehotărâți.

Dacă ar fi excluși nehotărâții, ponderea britanicilor favorabili rămânerii în UE este de 51%, iar a celor pro-Brexit de 49%.

În referendumul din 23 iunie, 51,9% dintre britanicii care au mers la urne au votat în favoarea Brexit, în timp ce 48,1% s-au pronunțat pentru rămânerea în UE.

Sondajul a fost efectuat în perioada 19-24 octombrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.546 de adulți britanici.

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanșa procedura de ieșire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu.

Cetățenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă șansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privința apartenenței țării la Uniunea Europeană, a afirmat săptămâna trecută fostul premier laburist britanic Tony Blair. Tony Blair consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetățenilor, pentru a se stabili care sunt condițiile ieșirii din Blocul comunitar. Politicianul laburist, care a sugerat recent că ar intenționa să devină din nou prim-ministru, consideră că acordul UE-Marea Britanie pe tema Brexit trebuie aprobat în Parlament, prin alegeri parlamentare anticipate ori printr-un nou referendum. „Dacă vrem să menținem accesul la piața unică a Uniunii Europene, vor apărea diverse obligații care ne vor fi impuse, privind libertatea de circulație, obligații juridice…; atunci vom pune următoarea problemă: libertățile de care ne vom bucura sunt atât de substanțiale încât chiar vrem să părăsim Uniunea Europeană? O altă posibilitate este să avem o formă mai dificilă de Brexit, să părăsim definitiv piața comună, iar atunci trebuie să calculăm problemele, dificultățile, formele de restructurare economică și socială necesare pentru a avea succes în această situație”, a explicat Tony Blair. „Dacă va deveni clar fie că acesta este un acord care nu merită aprobat sau unul care va avea implicații serioase, oamenii ar putea decide că nu îl vor; vor trebui să existe modalități, fie prin Parlament, fie prin alegeri anticipate, posibil printr-un nou referendum, în care oamenii să își exprime punctele de vedere”, a subliniat Blair, citat de BBC.

Tabăra favorabilă Brexit a obținut la limită victoria în referendumul din 23 iunie, iar mulți lideri politici și analiști au atras atenția că mulți alegători nu au știut ce presupune ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.