Reacția premierului israelian, după ce Ministrul Apărării a amenințat Rusia

Publicat: 29 05. 2013, 12:06
Actualizat: 05 02. 2019, 06:41

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a ordonat miniștrilor săi să nu mai facă declarații despre Siria și posibilitatea livrării de rachete rusești acestei țări, a anunțat miercuri postul public de radio, relatează AFP.

Acest ordin a fost dat după ce ministrul Apărării Moshe Yaalon ar fi făcut declarații amenințătoare față de Moscova, a adăugat postul de radio.

Israelul „știe ce să facă”, în cazul în care Rusia livrează sisteme de apărare antiaeriene de tipul S-300 Siriei, a afirmat Yaalon marți.

„Livrările nu au avut loc și sper că nu vor avea. Dar, în cazul în care, din nefericire, ele (S-300) ajung în Siria, noi știm ce să facem”, a adăugat el.

Potrivit presei israeliene, Yaalon a făcut aluzie la noi raiduri aeriene care ar putea fi lansate de Israel, așa cum s-a întâmplat deja la începutul lunii în apropiere de Damasc. Atacurile vizau, conform unor oficiali israelieni, să împiedice transferuri de arme pentru Hezbollahul libanez.

Moscova și-a apărat, marți, poziția de a livra Damascului S-300, sisteme sol-aer sofisticate capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete teleghidate, considerând că acestea sunt un factor de descurajare față de o eventuală intervenție externă în Siria.

Înainte ca Netanyahu să impună tăcerea în Guvernul său, ministrul pentru Informații, Relații Internaționale și Afaceri Strategice, Youval Steinitz, a criticat Rusia marți.

„Este de neînțeles atitudinea Rusiei în acest caz care afectează întreaga regiune. Motivele pentru care (Moscova) furnizează acest tip de armament Siriei nu sunt clare”, a afirmat Steinitz pentru jurnaliști. Declarațiile sale au fost difuzate marți de postul public de radio.

„Aceste rachete nu sunt doar defensive, dar, având o rază de acțiune de 300 de kilometri, ele pot ataca avioane atât militare, cât și civile deasupra Ben Gurion”, cel mai important aeroport israelian, situat în apropiere de Tel Aviv, a adăugat Steinitz.

În opinia sa, livrarea de sisteme S-300 constituie o „încurajare a acestui regim (al lui Bashar al-Assad) brutal, care comite atrocități” și „este condamnabilă din punct de vedere moral”.

Steinitz a subliniat, de asemenea, că S-300 ar putea să ajungă în mâinile Iranului, aliatul Damascului, ceea ce i-ar permite Teheranului să evite sancțiunile internaționale.