Regina Elisabeta a II-a consideră că decizia cu privire la independență aparține scoțienilor

Publicat: 15 09. 2014, 11:25
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (FOTO: Mediafax Foto)

Într-un gest excepțional, Buckingham Palace a reamintit săptămâna trecută rezerva Majestății Sale.

„Imparțialitatea constituțională a suveranei este un principiu stabilit prin democrația noastră, iar regina l-a respectat pe toată durata domniei. Potrivit acestui principiu, monarhul este deasupra politicii și responsabilii guvernamentali au datoria de a face în așa fel încât acest lucru să rămână astfel”, a subliniat un purtător de cuvânt al palatului regal.

O actualizare considerată necesară după informațiile apărute în presă potrivit cărora oameni politici, între care premierul David Cameron, sub șocul avansului înregistrat recent de intențiile de vot în favoarea independenței, i-ar fi cerut să intervină în campanie.

Dar la un de doborârea recordului de longevitate al reginei Victoria pe tronul britanic, suverana în vârstă de 88 de ani, care domnește în Marea Britanie din 1952, nu poate fi decât preocupată de perspectiva unei eventuale separări a Scoției.

„Legăturile de lungă durată dintre Elizabeth II și această regiune a regatului său pe care o preferă în mod deosebit vor fi rupte irevocabil în cazul unui vot în favoarea independenței. Acest lucru i-ar frânge cu siguranță inima”, aprecia miercuri cotidianul Daily Telegraph.

Mama reginei era scoțiană, iar Elizabeth II își petrece mai multe luni pe ani la reședința sa de vară din Balmoral, în nord-vestul Scoției.

În fața impasibilității sale afișate, specialiștii își amintesc o declarație de natură foarte politică, referitor la integritatea Marii Britanii. Era în 1977 în fața Parlamentului, cu ocazia jubileului de argint. Și se referea la Scoția și Țara Galilor, care cereau un transfer de putere.

„Nu pot uita că am fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, a declarat ea, insistând asupra „beneficiilor pe care le-a adus uniunea pe plan intern și internațional tuturor locuitorilor din toate părțile Marii Britanii”.

„Dacă totul merge prost săptămâna viitoare, cât va regreta că nu a făcut mai mult”, consideră Daily Telegraph.

„Votul este extrem de strâns și intervenția sa ar putea face diferența”, a declarat la rândul său un deputat pentru cotidianul The Independent.

Alex Salmond, liderul separatiștilor, a promis că o scoție independentă ar păstra-o pe regină ca șef al statului, așa cum este cazul Marii Britanii și altor 15 state din Commonwealth, între care și Canada. Dar pentru cât timp, devreme ce numeroși naționaliști nu își ascund înclinațiile republicane, se întreabă între altele Guardian.

Acest cotidian, care citează experți constituționali, explică de altfel că regina va trebui să numească un guvernator general pentru a o reprezenta în Scoția în caz de independență.

Unii subliniază totuși că regina Elizabeth II a știut perfect să își sugereze părerea în presă. Astfel, potrivit The Times ea a știut să își arate „îngrijorarea” cu privire la această situație. „Sper că oamenii se vor gândi serios la viitor”, ar fi declarat ea duminică după ce a asistat la un serviciu religios în apropiere de castelul Balmoral.