Republica Moldova, la un pas de “lockdown”. Maia Sandu: “Prognozele sunt sumbre, recomandăm starea de urgență!”

Publicat: 13 03. 2021, 20:00
Actualizat: 13 03. 2021, 20:01

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, recomandă instituirea unui „lockdown”, pentru o perioadă de două săptămâni, pe teritoriul țării, având în vedere că numărul de cazuri noi de COVID-19 a explodat în ultima perioadă.

Situația devine tot mai gravă, iar prognozele sunt sumbre”, a declarat Maia Sandu, la scurt timp după ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

În acest context, Maia Sandu consideră că un “lockdown” reprezintă cea mai bună soluție pentru Republica Moldova în clipa de față. Totodată, șeful statului a recomandat accelerarea procesului de vaccinare anti-COVID.

Maia Sandu: “Statul nu poate să stea cu capul în nisip”

Experții compară situația de acum cu un avion de oameni care se prăbușeșete în fiecare săptămână. Statul nu poate să stea cu capul în nisip. Guvernului i se recomandă ca, în termen de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate. Poziția președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova urmează să decidă, curând, dacă va accepta propunerea făcută de Maia Sandu, privind intrarea țării în stare de urgență pentru două săptămâni.

Republica Moldova, aproape de “lockdown”. 1.801 cazuri noi în doar 24 de ore

Potrivit ultimului raport prezentat de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), până pe 13 martie, pe teritoriul Republicii Moldova, s-au înregistrat 1.801 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. De asemenea, 36 de persoane au murit ca urmare a complicațiilor provocate de coronavirus.

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova s-au înregistra 203.710 cazuri de COVID-19. În total, în cadrul unităților medicale, sunt internați 4.274 pacienți confirmați cu infecția cu coronavirus, dintre care 346 în stare extrem de gravă (71 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10.303 persoane.