Reuters: Biden și NATO vor oferi sprijin Ucrainei la summitul de la Vilnius, dar nu și aderarea la Alianță

Publicat: 10 07. 2023, 12:34
Sursa foto: Profimedia

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns duminică la Londra, în cadrul unei vizite în Europa care se va încheia la Summitul NATO de la Vilnius.

În timpul vizitei, liderul de la Casa Albă va avea, luni, discuții cu premierul britanic, Rishi Sunak, dar și cu Regele Charles al III-lea.

Jurnaliștii de la Reuters dedică ample materiale vizitei lui Biden în Europa și susțin că președintele american și partenerii din NATO vor continua să ofere sprijin Ucrainei în cadrul summitului de la Vilnius, dar nu vor oferi, cel puțin nu momentan, calitatea de membru NATO pentru Kiev.

Biden va călători la Vilnius, Lituania, luni seară, și va purta discuții cu liderii NATO marți și miercuri. Biden și aliații NATO își propun să ofere în continuare sprijin pentru Ucraina și să ofere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o idee despre ce va trebui făcut pentru ca Ucraina să adere la NATO cândva în viitor.

Într-un interviu acordat CNN înainte de vizita din Europa, Biden a cerut deocamdată prudență în eforturile Ucrainei de a adera la NATO, spunând că, în eventualitatea unei aderări, Alianța ar putea fi atrasă în războiul cu Rusia, în virtutea pactului de apărare reciprocă.

„Nu cred că există unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război”, a spus Biden.

Zelenksi, lobby pentru aderarea țării sale la NATO

La rândul său, Zelenski a transmis că o eventuală invitație adresată Ucrainei de a adera la NATO ar transmite un mesaj că Alianța nu se teme de Moscova. Ucraina ar trebui să obțină garanții clare de securitate până la aderare, iar Zelenski a adăugat că acestea sunt unele dintre obiectivele sale la summitul NATO, la care va participa.

„Voi fi acolo și voi face tot ce pot pentru, ca să spunem așa, să accelerez această soluție, pentru a avea un acord cu partenerii noștri”, a spus Zelenski în cadrul unui interviu.

Aderarea la NATO a Suediei, care a fost blocată atât de Ungaria, cât și de Turcia, va face parte din agenda discuțiilor de la Vilnius. Noii membri trebuie să fie aprobați cu votul unanim al tuturor membrilor actuali ai Alianței.

Biden a discutat despre candidatura Suediei în cadrul unei conversații telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, căruia i-a transmis „dorința de a primi Suedia în NATO cât mai curând posibil”, a transmis Casa Albă duminică.

Potrivit Reuters, unul dintre obiectivele lui Biden este de a le arăta americanilor importanța sprijinului continuu pentru Ucraina, mai ales în contextul în care liderul de la Casa Albă își propune să câștige un nou mandat. Unii dintre rivalii săi republicani și-au exprimat îndoielile cu privire la strategia sa.

Majoritatea americanilor susține furnizarea de armament Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva Rusiei și cred că un astfel de ajutor demonstrează Chinei și altor rivali dorința Statelor Unite de a-și proteja aliații și interesele, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat la sfârșitul lunii trecute.