România și Bulgaria au făcut front comun la Consiliul JAI pe tema Schengen: O nouă discuție ar perpetua acest blocaj

Publicat: 05 12. 2013, 18:49
Actualizat: 29 07. 2014, 19:12

România și Bulgaia au prezentat, joi, la Consiliul Justiție Afaceri Interne (JAI), o declarație politică privind aderarea la Schengen, anunță ministerele de Interne și Externe de la București.

„În declarație, România și Bulgaria își exprimă dezamăgirea față de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea lor la spațiul Schengen la acest moment și au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate Statele Membre și stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului și ale Consiliului European, precum și în rezoluțiile  Parlamentului European pe acest subiect”, se arată în comunicatul MAI-MAE.

Dincolo de nivelul de pregătire conform cerințelor, cele două țări au subliniat și investițiile pe care le-am făcut în vederea accederii în spațiul Schengen. România a investit aproximativ 1 miliard de euro (în mare parte, bani europeni) pentru a îndeplini criteriile tehnice de aderare la Schengen. Cu toate acestea, a fost amânată în repetate rânduri, pentru că, în ciuda declarațiilor care vin din diferite părți ale acestui spațiu, decizia este una politică, și nu una bazată pe criteriile tehnice.

„De asemenea, cele două țări subliniază faptul că nu există nici un motiv, juridic sau bazat pe realități concrete, pentru o nouă amânare a deciziei, precum și faptul că soluția avansată privind o aderare etapizată nu a condus, până în prezent, la vreun rezultat”, au mai comunicat ministerele.

Dincolo de repetarea argumentelor privind întrunirea condițiilor tehnice și lipsa unei motivații juridice, România, reprezentată la JAI de Radu Stroe, s-a arătat îngrijorată că acest blocaj în dosarul Schengen va fi unul perpetuu, fără ca noi să avem vreo vină: „România consideră că o nouă discuție la Consiliul JAI privind aderarea la Spațiul Schengen fără perspectiva unei decizii politice care să întrunească unanimitatea este de natură să perpetueze acest blocaj, care nu îi poate fi imputat, dat fiind faptul că a îndeplinit toate criteriile prevăzute de acquis-ul Schengen”

„Evidențiind menținerea angajamentului privind aderarea la Spațiul Schengen și deschiderea de a coopera îndeaproape cu Statele Membre pentru atingerea acestui obiectiv, România și Bulgaria au precizat că vor solicita reluarea discuției în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea.Totodată, cele două state au invitat partenerii europeni să răspundă, în cel mai scurt timp posibil, așteptărilor legitime privind o decizie pozitivă de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în conformitate cu prevederile Tratatului de aderare”, au mai tranmis MAI și MAE.

Corlățean, înainte de JAI: „Mergem mai departe, nu?”

Prezent la Bruxelles pentru ministeriala NATO, Titus Corlățean a comentat miercuri riscul iminent al unei noi amânări privind accederea României și Bulgariei în spațiul Schengen și a subiliniat că obiectivul aderării rămâne „legitim” pentru țara noastră și că „vom merge mai departe”, în ciuda „contextului european foarte complicat”.

„Elemente noi nu sunt”, și-a început declarația politică Titus Corlățean. „În condițiile în care România și Bulgaria au îndeplinit aceste standarde, dacă există în continuare – și e posibil să existe – dificultăți din partea unor state membre puține la număr să adoptăm o decizie acum, în mod evident va exista o agendă viitoare, pentru că obiectivul rămâne un obiectiv legitim al României”, a spus șeful diplomației române.

Mai departe, Titus Corlățean a amintit că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat în repetate rânduri că România este pregătită, din punct de vedere tehnic, de aderare, dar că sunt anumite mișcări la nivelul politic european care împiedică aces lucru. „Ceea ce a spus președintele Barroso a fost extrem de sugestiv (…) și spune foarte clar care sunt motivațiile europene, interne, sociale, economice, aceste tentații populiste de a amesteca subiecte care nu au niciun fel de legătură. Din păcate, acest subiect – aderarea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria – se regăsește în acest context european foarte complicat. Vom merge mai departe, nu?”, a mai declarat ministrul.