Rusia a pornit o nouă operațiune în RĂZBOIUL INFORMAȚIILOR

Publicat: 03 09. 2014, 21:09
Actualizat: 05 09. 2014, 19:47

Cu o imagine deteriorată de conflictul cu Ucraina, Rusia vrea să câștige „războiul informațiilor” pe piața media din Europa, urmând a-și extinde mai multe sucursale ale televiziunii RT, precum cea din Franța și din Germania. Astfel, redacția din Berlin se va mări, RT va lansa un site de știri în limba germană și un post de radio care va difuza 24/24. „Considerăm că presa anglo-saxonă face doar propagandă, distorsionând adevărata imagine a lumii, împotriva intereselor umanității”, a spus Dmitri Kisseleff.

Comparând situația actuală cu perioada Războiului Rece, Wall Street Journal arată că, la fel ca atunci, Statele Unite sunt prezentate ca „antagonistul principal împotriva păcii mondiale”. În acest scop al Rusiei, nu lipsesc susținătorii. Potrivit sursei citate, și Germania, în frunte cu Angela Merkel, și Franța, cu Marine le Pen, sunt opozante ale Statelor Unite și, într-un fel, susținătoarele Kremlinului, deși președintele francez, Francois Hollande, a propus noi sancțiuni pentru Rusia după doborârea avionului malaezian.

Cu toate acestea, Vladimir Putin face pași sigur pentru a-și extinde puterea mediatică. Site-ul în limba germană va fi lansat în prima jumătate a lui 2015, urmând ca acesta să-și lanseze inclusiv un post de televiziune. Aceeași situație și în Franța, urmând a fi lansate platforme online în primă fază.

Atenția concentrată pe Germania și Franța arată clar că Rusia încearcă să creeze o prăpastie între Europa și SUA, mai scrie sursa citată. În plus, un oficial rus din Berlin a explicat că publicul german a fost receptiv la mesajele Kremlinului privind noile media, majoritatea fiind împotriva globalizării și cu o ideologie de stânga.

Războiul mediatic nu este însă unul nou. Pe parcursul crizei din Ucraina, presa din Rusia a acuzat mass-media occidentală că ascunde dovezi care ar arăta că nu separatiștii ar fi fost vinovați de doborârea avionului malaezian, ci ucrainenii.

„Cel mai mare succes al propagandei rusești este de a crea confuzie între ce este adevărat și ce nu”, a explicat Marieluise Beck, unul dintre cei mai critici opozanți ai lui Putin din Parlamentul german.

La polul opus, câteva figuri importante din Germania au afirmat faptul că Rusia este binevenită pe piața media germană, în primul rând pentru că există numeroase plângeri referitoare la partizanatul presei nemțești.