Rusia se pregătește să introducă vize, inclusiv pentru cetățenii din Republica Moldova

Publicat: 18 02. 2014, 17:29
Actualizat: 04 02. 2019, 00:58

„Dacă nu vom controla fluxurile de imigranți prin regimul de vize, atunci nu vom putea proteja țara de conflicte interetnice”, a explicat vicepremierul Dmitri Kozak.

Vicepremierul rus s-a referit, de asemenea, la discuțiile dintre Rusia și Uniunea Europeană în vederea liberalizării vizelor, dialog aflat în impas în urma dosarelor asupra cărora Bruxellesul și Moscova nu au ajuns la un numitor comun.

„Fără un regim de vize nu vom putea să ajungem la un numitor comun cu Uniunea Europeană, ca cetațenii ruși să călătorească liber în UE. De vreme ce am ajuns în state diferite, atunci fiecare stat trebuie să-și protejeze interesele naționale”, a declarat vicepremierul rus.

Dmitri Kozak a menționat că regimul de vize va fi anulat în cazul în care va crește nivelul social-economic și de securitate din statele CSI.

Declarația intervine în condițiile în care atât premierul Dmitri Medvedev, cât și președintele Vladimir Putin au dat asigurări recent că Rusia nu are în vedere introducerea de vize pentru cetățenii din statele membre CSI, organizație din care, alături de Republica Moldova, mai fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

Măsura intervine în contextul în care Republica Moldova urmează să semneze în cursul acestui an Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar Chișinăul va primi în câteva luni undă verdă pentru ridicarea regimului de vize în spațiul european.

De asemenea, Rusia a decis, din 1 ianuarie, limitarea termenului de ședere pentru imigranții care nu dețin patente sau permise de muncă la 90 de zile, într-o perioadă de șase luni. În plus, o altă lege care a intrat în vigoare în decembrie anul trecut prevede că imigranții care doresc să obțină un loc de muncă în sfera serviciilor publice din Rusia trebuie să susțină un examen de limba rusă.

Potrivit legii, abia după ce vor demonstra că știu limba rusă, imigranților li se va elibera un permis de muncă sau li se va prelungi cel existent. Moscova a explicat că noile măsuri au în vedere limitarea imigrației ilegale și a muncii la negru. Potrivit presei de la Chișinău, restricțiile decise de autoritățile ruse ar putea afecta peste 200.000 de cetățeni din R. Moldova aflați la muncă în Rusia.