RUSIA. Uniunea Europeană critică referendumul care îi permite lui Vladimir Putin să candideze din nou pentru funcția de președinte

Publicat: 03 07. 2020, 11:30
Sursă foto: Shutterstock

Uniunea Europeană a criticat joi referendumul din Rusia care îi permite actualului președinte, Vladimir Putin, să rămână la putere până în 2036.

Referendumul, aprobat de către cetățenii ruși, aduce o serie de modificări Constituției țării, printre care și una referitoare la numărul de mandate ale președintelui, informează politico.eu.

„Ne așteptăm ca toate informațiile legate de nereguli la vot, inclusiv cele referitoare la votul forțat, votul multiplu sau încălcarea principiului votului secret, dar și acuzațiile de violență împotriva unui jurnalist aduse Poliției, să fie investigate riguros”, a anunțat un purtător de cuvânt al Blocului comunitar prin intermediul unui comunicat.

Potrivit rezultatelor parțiale, 78% dintre rușii prezenți la urne au votat în favoarea amendamentelor constituționale, în timp ce 21% s-au opus. Prezența la vot a fost de aproximativ 65%.

Uniunea Europeană „regretă că, în perioada anterioară votului, nu au fost permise campanii pro sau contra, votanții neavând, astfel, acces la informații echilibrate”, se mai arată în comunicat.

UE, nemulțumită de unele amendamente

Totodată, Uniunea Europeană a criticat și un alt aspect al referendumului, referitor la amendarea articolului 79 din Constituția Rusiei, amendament care conferă Constituției întâietate în raport cu tratatele internaționale.

„Comisia de la Veneția, din care Rusia face parte, a considerat amendamentul incompatibil cu obligațiile internaționale ale Rusiei și a recomandat ca acesta să fie eliminat sau modificat. Ne așteptăm ca Rusia, în pofida oricărui amendament adus Constituției, să își respecte obligațiile internaționale, inclusiv obligația de a pune în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului”, mai spune purtătorul de cuvânt al Blocului comunitar.

În cadrul unui discurs susținut joi, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Acțiuni Externe al Uniunii Europene, a adăugat că Blocul comunitar continuă să fie angajat în direcția respectării integrității și suveranității Ucrainei.

„Nu recunoaștem votul organizat în Crimeea și în estul Ucrainei, deoarece acesta nici nu ar fi trebuit să fie organizat în acele regiuni”,  a spus oficialul.

Modificările constituţionale îi vor permite preşedintelui Vladimir Putin să obţină noi mandate după expirarea celui actual, în 2024. Astfel, Vladimir Putin ar putea rămâne preşedinte al Rusiei până în anul 2036.