Rusia va face două zboruri de observație în spațiul aerian al României și Ungariei, între 25-31 mai

Publicat: 25 05. 2014, 17:17
Actualizat: 29 07. 2014, 17:53

„Zborurile vor fi efectuate între 25-31 mai cu plecare de pe aeroporturile din Bucureși, România, și Kecskemet, Ungaria”, a declarat Serghei Rîjkov, precizând că vor fi folosite avioane Antonov-30B.

Partea rusă a stabilit rutele de zbor cu România și Ungaria, ai căror experți vor verifica echipamentele de monitorizare folosite de Rusia și se vor asigura că prevederile Tratatului Cer Deschis sunt respectate, a mai spus Rîjkov.

În perioada 5-8 mai, o misiune comună Norvegia-SUA a efectuat zboruri de observație în spațiul aerian al Rusiei, cu un avion de observație de tip An-30 din România, în cadrul Tratatului Cer Deschis, potrivit unui oficial rus de rang înalt, relatează agenția Itar-Tass.

„În cursul zborului pe o rută coordonată, specialiști ruși de la bordul avionului românesc de observație (de tip) An-30 vor controla observarea strictă a parametrilor coordonați și utilizarea echipamentului de monitorizare prevăzut de Tratatul Cer Deschis”, a declarat pentru Itar-Tass Serghei Rîjkov, șeful Centrului național rus pentru reducerea amenințării nucleare.
Potrivit lui Rîjkov, avionul de tip Antonov-30 nu este conceput să fie înarmat cu vreun tip de armament. Echipamentul de observație montat la bord respectă certificarea internațională necesară, la care participă și specialiști ruși.

Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992 de 34 de state. Zborurile de observație sunt efectuate în spațiile aeriene ale Rusiei, Statelor Unite și unor state europene.

Principalele obiective ale Tratatului sunt dezvoltarea transparenței, acordarea de asistență în supervizarea îndeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilităților de evitare a crizelor și soluționarea situațiilor de criză în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și altor organizații internaționale.

Cătălina Mihai, catalina.mihai@mediafax.ro