Rusia va trata ”cu prioritate” cererea Transnistriei de a primi protecție /Premierul Poloniei avertizează că situația este PERICULOASĂ

Publicat: 28 02. 2024, 17:34
Actualizat: 28 02. 2024, 17:57

Rusia va trata ”cu prioritate” cererea regiunii separatiste moldovene Transnistria de a primi protecție, anunță Administrația de la Moscova, iar premierul Poloniei, Donald Tusk, a avertizat că situația regională este ”periculoasă”.

Parlamentul regiunii separatiste Transnistria, nerecunoscută internațional, a cerut miercuri protecție din partea Rusiei, denunțând ”presiuni” ale Guvernului de la Chișinău, care a adoptat restricții economice contra Tiraspolului.

”Ne adresăm Parlamentului Rusiei cu rugămintea aplicării de măsuri pentru protejarea Transnistriei, în contextul presiunilor din ce în ce mai mari ale Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune”, arată rezoluția adoptată de către deputații transnistreni.

Moscova tratează ”cu prioritate” apărarea locuitorilor Transnistriei

Administrația Vladimir Putin a anunțat că tratează ”cu prioritate” apărarea populației Transnistriei.

”Protejarea intereselor locuitorilor Transnistriei, a compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate solicitările sunt examinate cu atenție de entitățile de resort din Rusia”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Donald Tusk avertizează că situația este ”periculoasă”

Tensiunile din regiunea separatistă moldoveană Transnistria sunt ”periculoase”, a atras atenția premierului Poloniei, Donald Tusk, în contextul cererii regimului de la Tiraspol de a primi protecție din partea Rusiei.

”Amenințarea cu o intervenție rusă sau cel puțin cu o provocare este permanentă. Acest lucru nu mă surprinde, dar arată cât de periculoasă este situația, și nu doar pentru Ucraina”, a declarat Donald Tusk, citat de cotidianul Le Monde.

O eventuală intervenție militară a Rusiei riscă să amplifice conflictul regional, în contextul în care Transnistria se învecinează cu Ucraina. Rusia menține trupe în Transnistria din 1992.

Transnistria și-a proclamat independența unilateral în 1990, dar manevra nu este recunoscută la nivel internațional. Administrația de la Chișinău a respins constant acuzațiile privind exercitarea de presiuni asupra Tiraspolului, acuzând Moscova că încearcă destabilizarea Republicii Moldova.

Citește și:

Aleksei Navalnîi, înmormântat vineri, 1 martie, la Moscova/„A fost TORTURAT la ordinul lui Putin, un monstru!”