RUSIA. Zeci de tone de brânzeturi europene confiscate de serviciile secrete rusești, ca represalii la sancţiunile economice impuse Moscovei de UE

Publicat: 28 05. 2020, 17:05
Actualizat: 28 05. 2020, 17:08
Brânzeturi. RUSIA. Zeci de tone de brânzeturi europene confiscate de serviciile secrete rusești, ca represalii la sancţiunile economice impuse Moscovei de UE. Sursă FOTO Youtube/ caracter ilustrativ

Autoritatea vamală din Rusia a anunţat miercuri că a confiscat o cantitate de 40 de tone de brânzeturi europene în apropiere de Sankt Petersburg, în condiţiile în care Rusia a impus un embargou pentru anumite produse alimentare europene, ca represalii la sancţiunile economice impuse Moscovei de UE, transmite Agerpres, care citează AFP.

Brânzeturile, fabricate în Europa, au fost descoperite în patru containere care trebuiau să conţină „materiale de construcţii”

Brânzeturile, fabricate în Europa, au fost descoperite în patru containere care trebuiau să conţină „materiale de construcţii”, în cursul unei operaţiuni derulate de vameşii din Marea Baltică şi reprezentanţii FSB, serviciile secrete ruseşti, se arată într-un comunicat al Autorităţii vamale din Rusia.

În fotografiile difuzate de Autoritatea vamală din Rusia se pot vedea mai multe zeci de bucăţi de ceea ce pare a fi parmezan, precum şi alte tipuri de brânzeturi, dar şi biscuiţi de ciocolată sau cafea instant.

„Investigaţiile sunt în derulare”, a precizat Autoritatea vamală din Rusia, fără a oferi alte detalii.

Embargou adoptat de Rusia în 2014 care vizează numeroase produse occidentale

În anul 2014, Rusia a adoptat un embargou care vizează numeroase produse occidentale, ca represalii la sancţiunile adoptate anterior de Europa împotriva Moscovei, după criza ucraineană.

Între timp Guvernul rus şi-a înmulţit eforturile pentru a dezvolta produse care să înlocuiască importurile. În multe domenii însă rezultatele obţinute sunt foarte discutabile, în special în domeniul farmaceutic, unde au apărut numeroase probleme ce ţin de tehnologie, precum şi probleme de calitate şi de preţ.

Rusia profită de faptul că nu mai concurează cu produsele europene, producţia de brânzeturi a crescut cu o treime între 2013 şi 2018

În schimb, sectorul agro-alimentar din Rusia profită de faptul că nu mai concurează cu produsele europene. Potrivit Asociaţiei producătorilor ruşi de lactate, producţia de brânzeturi a crescut cu o treime între 2013 şi 2018, ajungând la 670.000 de tone pe an.