SCANDAL LA NIVEL ÎNALT declanșat de „dictatura Orban” | 13 partide membre PPE vor excluderea FIDESZ din organizație și cer măsuri urgente pentru a rezolva situația din Ungaria

Publicat: 02 04. 2020, 19:50
Actualizat: 02 04. 2020, 20:16
Viktor Orban / Sursă FOTO: Mediafax FOTO - Dani Amariei

13 lideri ai unor partide afiliate Partidului Popular European (PPE) au solicitat, joi (n. r. 2 aprialie 2020), liderului PPE, Donald Tusk, excluderea FIDESZ-ului condus de Viktor Orban din această familie politică europeană și au cerut măsuri imediate din partea statelor membre și din partea Comisiei Europene pentru a rezolva situația din Ungaria.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Anna Júlia Donáth (Renew Europe), vicepreședintele mișcării de opoziție Momentum, print-o postare pe Twitter.

Partidul lui Orban, pe „lista neagră” a PPE

Membrii PPE au amânat de mai multe ori decizia de excludere a partidului condus de Viktor Orban, acuzat că nesocotește valorile democratice și ale statului de drept.

Prin ultimele decizii, premierul Orban și-a crescut atribuțiile semnificativ, având posibilitatea să conducă prin decrete și ordonanțe pe termen nelimitat. Comisia Europeană și Parlamentul European au criticat noile derapaje ale Budapestei.

Scrisoarea publicată de Anna Júlia Donáth

Sursă FOTO: Twitter

Statele Unite au făcut miercuri apel către conducerea de la Budapesta, unde premierul Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, să limiteze durata măsurilor excepţionale şi să nu aducă atingere „libertăţilor fundamentale”, în timp ce Germania a transmis că „principiile statului de drept” trebuie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria, potrivit AFP.

Premierul ungar naţional-conservator Viktor Orban a obţinut undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe durată nedeterminată, pe motiv de luptă împotriva noului coronavirus.

Legea adoptată de parlament introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului. Însă puţinele instituții de media independente din Ungaria se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.

În cadrul acestui regim, guvernul poate „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta „sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor”, precum şi pentru a proteja economia.