Scutul european antirachetă ar putea intercepta rachete intercontinentale ruse până în 2020

Publicat: 03 05. 2012, 13:44
Actualizat: 03 05. 2012, 18:38

Sistemul european de apărare antirachetă proiectat ar putea avea, până în 2020, capacitatea de a intercepta rachete balistice intercontinentale (ICBM) ruse, a declarat joi Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate, relatează RIA Novosti în ediția electronică.

Statele Unite și NATO au fost de acord, la summitul de la Lisabona din 2010, să dezvolte un sistem de apărare antirachetă, însă negocierile dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică sunt dificile, Rusia considerându-l o amenințare la adresa securității sale și solicitând garanții că acesta nu vizează capacitatea sa strategică de disuasiune nucleară.

„Până în 2018-2020 – adică fazele trei și patru ale dezvoltării sistemului de apărare antirachetă în Europa – continentul va beneficia de un nivel suficient de apărare antirachetă pentru a fi capabil să intercepteze o parte a rachetelor balistice intercontinentale ale Rusiei și rachetele balistice lansate de submarine”, a declarat Patrușev în cadrul unei conferințe asupra apărării antirachetă, la Moscova.

„Regiunile geografice și caracteristicile tehnice ale acestor sisteme de apărare antirachetă creează baze pentru pericole suplimentare, în special având în vedere nivelurile actuale și viitoare ale armamentului de înaltă precizie al Statelor Unite”, a continuat el. „Experții noștri afirmă că alte ținte, care să necesite o apărare antirachetă serioasă împotriva lor, nu există”, a subliniat secretarul Consiliului rus de Securitate.

De asemenea, Patrușev a apreciat că instalarea unui sistem de apărare antitrachetă în Europa, care are loc fără acordul Rusiei și care va conduce la o degradare a nivelului disuasiunii sale nucleare, ar putea conduce la o „dezechilibrare a stabilității strategice” atât la niveluri regioanle, cât și la nivel global. „Refuzul de a discuta condițiile de furnizare a unor garanții constrângătoare juridic în vedeea instalării unui sistem care să nu fie îndreptat împotriva Rusiei ne întărește convingerea că scopul real al acestui sistem antirachetă poate fi diferit de cel declarat”, a continuat acesta.

Lideri militari și politici ruși i-au avertizat deja pe partenerii lor occidentali, în mai multe rânduri că, în cazul unui eșec al negocierilor, Rusia ar putea adopta o serie de măsuri, inclusiv instalarea unor sisteme Iskander de rachete nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune în enclava Kaliningrad. Conferința „Factorul apărării antirachetă în formarea unui nou spațiu de securitate” este organizată joi și vineri la Moscova de către Ministerul rus al Apărării. La eveniment participă reprezentanți din 50 de țări, inclusiv din cele 28 de state NATO, China, Coreea de Sud, Japonia și OSCE.