Secretarul american de stat, Antony Blinken, vizitează Ucraina săptămâna viitoare

Publicat: 30 04. 2021, 09:46

Secretarul american de stat, Antony Blinken, va vizita Ucraina săptămâna viitoare, în contextul relațiilor tot mai tensionate dintre Moscova și Kiev.

Blinken a confirmat vizita în cadrul unui interviu acordat CBS News și care urmează să fie difuzat duminică în cadrul programului „60 Minutes”, informează Agerpres.

Vizita lui Antony Blinken vine pe fondul unor îngrijorări referitoare la Ucraina

Antony Blinken merge la Kiev în contextul în care, luna aceasta, Rusia a trimis trupe suplimentare numeroase de-a lungul frontierei cu Ucraina, fapt ce a provocat îngrijorare, atât la Kiev cât și în capitalele occidentale.

Săptămâna trecută, Rusia a anunțat retragerea acestor trupe suplimentare, dar îngrijorările Occidentului și ale Ucrainei nu au dispărut.

„Există mai multe forţe masate la frontiera cu Ucraina decât oricând începând din 2014, când a avut loc de fapt invazia Rusiei”, a spus Blinken în interviu acordat CBS.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a comunicat direct omologului său rus, Vladimir Putin, îngrijorările sale referitoare la situația din Ucraina.

Totodată, liderul de la Casa Albă i-a spus lui Putin că Statele Unite își mențin angajamentul față de integritatea teritorială a Ucrainei, a anunțat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Rusia spune că masarea trupelor la graniță face parte dintr-o serie de exerciții militare

Autoritățile de la Moscova au declarat că masarea trupelor la granița cu Ucraina face parte dintr-o serie de exerciții pe care Rusia le-a organizat ca răspuns la ceea ce a calificat ca fiind „un comportament amenințător” al NATO.

„Nu vă pot spune că ştim intenţiile domnului Putin. Există o mulţime de lucruri pe care el ar putea să le facă sau să aleagă să nu le facă. Ceea ce am văzut în ultimele zile este aparent o decizie de a retrage o parte din acele forţe şi am văzut că unele dintre ele încep să se retragă”, a adăugat Blinken.

Relațiile dintre Moscova și Kiev sunt extrem de tensionate din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea și a început să susțină o insurgență separatistă în estul Ucrainei.