Șeful CIA, întâlnire la Washington cu șefi ai serviciilor ruse de spionaj

Publicat: 31 01. 2018, 22:14
Actualizat: 25 03. 2019, 22:26

Conform surselor citate, Mike Pompeo s-a întâlnit cu Serghei Narîșkin, directorul Serviciului rus de Informații Externe (SVR), și cu Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). La Washington a fost și șeful Serviciului rus de Informații Militare (GRU), dar nu este clar dacă și acesta s-a întâlnit cu directorul CIA.

Potrivit agenției Reuters, Serghei Narîșkin s-a întâlnit și cu Dan Coats, directorul Serviciului Național de Informații din SUA.

Ambasada Rusiei în Statele Unite a confirmat vizita lui Serghei Narîșkin la Washington. Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat pentru postul tv Rossiya-1 și pentru agenția Tass că șefii serviciilor de informații au discutat despre „lupta comună împotriva terorismului”.

Conform agenției Reuters, Serghei Narîșkin figurează printre oficialii ruși vizați de sancțiuni americane din cauza presupuselor ingerințe ale Moscovei în scrutinul prezidențial desfășurat în SUA în 2016.

„Întrevederile între șefi ai serviciilor de spionaj din SUA și Rusia nu sunt un fapt inedit, iar Mike Pompeo a avut întâlniri cu oficiali din domeniul agențiilor de informații ruse în cursul vizitei efectuate la Moscova în mai 2017. Dar actuali și foști oficiali din cadrul serviciilor de informații nu își amintesc ca atât de mulți șefi ai serviciilor de spionaj și ai structurilor de securitate din Rusia să mai fi venit vreodată la Washington în același timp și să aibă și întrevederi cu un oficial american de rang înalt. Ei se tem că oficialii de la Kremlin ar putea concluziona că Statele Unite manifestă disponibilitatea de a ierta acțiunile Rusiei și că Washingtonul nu are determinarea necesară pentru a împiedica în mod forțat viitoare ingerințe”, comentează cotidianul The Washington Post.

Serviciile secrete americane au concluzionat în 2016 că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.

Președintele SUA, Donald Trump, a pledat constant pentru reconcilierea cu Rusia, argumentând că Moscova este un partener esențial pentru contracararea provocărilor de securitate pe plan internațional.