Șeful Pentagonului, declarație de război la adresa Chinei. „Nu sunteți de nivelul US Navy!”

Publicat: 17 09. 2020, 09:56
Șeful Pentagonului, declarație de război la adresa Chinei. „Nu sunteți de nivelul US Navy!” / Sursa FOTO: wikimedia.org

Chiar dacă China derulează un program vast de înarmare militară, America încă nu-și face niciun fel de griji. Recent, șeful Pentagonului a afirmat că forța navală a Beijingului nu este un adversar de calibrul US Navy! Cu toate astea, SUA își vor continua investițiile în modernizarea flotei, mai cu seamă că dorește păstrarea supremației maritime în Pacific.

Astfel, Pentagonul intenționează să schimbe strategia în următorii ani. În loc să investească masiv în portavioane uriaşe, care nu se deplasează decât înconjurate de o importantă forţă aeronavală şi, pe deasupra, mai stau și andocate în fiecare an multe luni pentru lucrări de întreţinere, generalii US Navy cer să se construiască până în 2045 nave şi submarine capabile să patruleze oceanele fără echipaj şi fără întrerupere.

Șeful Pentagonului cere mai mulți bani pentru US Navy

„Trebuie să investim mai mult în construcţia de nave, ceea ce înseamnă că trebuie să revenim la un procent pentru bugetul US Navy similar celui din epoca Reagan: 13%, în timp ce astăzi este de 11%”, a declarat Mark Esper cu prilejul unui colocviu la sediul centrului de reflexie Rand Corporation. Pentru anul 2021, proiectul de buget al Pentagonului prevede 207 miliarde pentru US Navy. Pentagonul cere încă 4 miliarde (o creştere de 2%), bani ce vor fi alocaţi construcţiei de noi nave de război.

„În faţa activităţilor destabilizatoare ale armatei chineze, în special în domeniul maritim, Statele Unite trebuie să fie pregătite să descurajeze orice conflict şi, dacă este necesar, să lupte şi să învingă pe mare”, a adăugat şeful Pentagonului.

Obiectivul SUA: încă 355 de nave de război în următorii 10 ani!

Obiectivul fixat de Mark Esper este ca în dotarea US Navy să intre în următorii 10 ani încă 355 de nave de război!

Mark Esper a vorbit despre nave de luptă mai numeroase şi mai mici, bastimente de suprafaţă şi submarine care să poată fi pilotate de la distanţă, chiar complet autonome şi cu capacităţi sporite. Navele autonome, ca prototipul Sea Hunter, dezvăluit pentru prima dată în 2016, vor fi capabile „să tragă proiectile, să pună mine, să desfăşoare misiuni de aprovizionare şi de supraveghere a inamicului”, a arătat secretarul Apărării. „Va fi o schimbare majoră în modul în care vom duce luptele navale în anii şi deceniile care vor urma”, a mai afirmat șeful Pentagonului.