SFATUL cancelarului ANGELA MERKEL pentru GRECIA: „fiecare zi” contează

Publicat: 26 08. 2012, 21:15
Actualizat: 01 02. 2019, 13:15

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că „fiecare zi” contează pentru ca Grecia să își intensifice cu adevărat eforturile și să își respecte angajamentele, într-un interviu acordat duminică, relatează AFP.

„În acest context, fiecare zi contează, acum, pentru intensificarea cu adevărat a eforturilor și în vederea aplicării a ceea ce s-a promis”, a declarat Merkel pentru postul public ARD, răspunzând unei întrebări cu privire la încrederea pe care i-o acordă premierului grec Antonis Samaras, pe care l-a primit vineri la Berlin.

„În ultimii doi ani și jumătate, încrederea a fost puternic afectată”, a comentat ea. „Așteptăm raportul Troikăi” (UE, BCE, FMI), a adăugat cancelarul. „Ca și alții, i-am spus premierului grec că mai sunt multe de făcut”, a precizat Merkel.

În contextul în care în cadrul coaliției sale, între conservatori și liberali, unii vorbesc în mod deschis despre o ieșire a Greciei din zona euro sau își exprimă scepticismul cu privire la o posibilă ieșire din criză, Merkel a apreciat că Europa se află „într-o fază decisivă” și că „fiecare” ar trebui „să fie atent la ceea ce spune”.

Într-un interviu pentru săptămânalul Bild am Sonntag, secretarul general al CSU – partidul-frate al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) condusă de către Merkel -, Alexander Dobrindt apreciază că „grecii vor recunoaște mai devreme sau mai târziu că își vor găsi mai ușor echilibrul în afara (zonei) euro”.

„Eu văd Grecia în afara zonei euro”, a adăugat Alexander Dobrindt.

În opinia lui Merkel este „bine” că Jens Weidmann, președintele Băncii centrale germane (Bundesbank), „amintește fără încetare care este politica” Germaniei, în contextul în care acesta, într-un interviu pentru ediția de luni a revistei Der Spiegel, critică ipoteza unei achiziționări de obligațiuni publice de către Banca Centrală Europeană (BCE), asimilabilă unei „finanțări a statelor de către impremieria de bani”.

La începutul lui august, BCE și-a exprimat dispoziția de a acționa în caz de nevoie prin măsuri excepționale împotriva crizei, care ar putea consta în achiziții de datorii publice pe piață.

În ceea ce privește instituțiile UE, fără să confirme informații de presă potrivit cărora dorește un summit european în vederea pregătirii unui nou tratat UE, Merkel a declarat că nu cere summituri. „Eu cer, doar de o anumită vreme, să nu rămânem în urmă” în procesul construcției Uniunii Europene (UE), a spus ea.

„Acum este vorba despre a afla care vor fi viitoarele etape”, a declarat ea. „Încă avem nevoie de mai multe obligații comune”, „de mai multă coerență”, cu scopul de a diminua diferențele de competitivitate în cadrul UE, a apreciat cancelarul german. „Aceasta va fi misiunea noastră în lunile viitoare”, a anunțat Merkel.

În contextul în care Curtea Constituțională germană studiază constituționalitatea Fondului European de Salvare (MES) și a Pactului bugetar și urmează să prezinte o decizie la 12 septembrie, Merkel a subliniat că aceste instrumente constituie, în opinia sa, „un progres absolut necesar”.

„Eu pot doar să spun că am prezentat, cred, argumente bune (Curții). Eu sunt convinsă că Pactul bugetar aduce un nivel suplimentar de securitate în privința respectării angajamentelor pe care ni le-am asumat în Europa”, a explicat ea.