Shinzo Abe vrea să afle de la Joe Biden dacă Japonia a fost spionată de NSA

Publicat: 07 08. 2015, 17:02

Secretarul șef al Cabinetului premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în timpul conversației telefonice pe care prim-ministrul Japoniei a avut-o cu Joe Biden, Abe și-a exprimat „îngrijorările serioase” în cazul în care acuzațiile lansate de WikiLeaks cu privire la faptul că Washingtonul ar fi spionat Guvernul japonez și companii din Japonia se vor dovedi a fi adevărate.

Yoshihide Suga a mai precizat că vicepreședintele SUA și-a cerut scuze pentru „problemele cauzate” premierului și guvernului nipon, dar nu a confirmat acuzațiile de spionaj lansate de WikiLeaks.WikiLeaks a declarat că deține interceptări care sugerează că Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) ar fi spionat oficiali japonezi și firme importante din Japonia pe parcursul anilor.

Chiar dacă Abe a agreat cu Biden să continue consolidarea alianței bilaterale, el a mai solicitat ca Washingtonul să ia măsurile necesare pentru a reacționa față de acuzațiile de spionaj, a mai adăugat secretarul șef al Cabinetului premierului nipon.

Wikileaks a publicat o listă cu 35 de ținte ale NSA în Japonia, printre care se aflau Cabinetul premierului, Ministerele de Finanțe și de Comerț și importante companii japoneze.

„Rapoartele demonstrează amploarea operațiunilor de monitorizare din partea SUA a Guvernului japonez, indicând că informații clasate au fost extrase din numeroase ministere și firme din Japonia”, se specifică într-o declarație dată de WikiLeaks.

De asemenea, se mai precizează că „documentele demonstrează cunoașterea aprofundată a unor decizii interne luate de Japonia” asupra unor probleme comerciale, nucleare și de politică energetică, precum și în scopul relațiilor diplomatice ale Japoniei cu SUA și UE.

Dezvăluirile făcute de WikiLeaks au intervenit contextul întâlnirii dintre oficiali americani și japonezi din Hawaii pentru a discuta despre Parteneriatul TransPacific. Potrivit documentelor prezentate de WikiLeaks, NSA a interceptat, începând din 2006, conversațiile a 35 de lideri niponi.

Printre oficialii interceptați se numără funcționari guvernamentali, inclusiv de la biroul premierului, dar și angajați ai Băncii Centrale și ai companiilor Mitsui și Mitsubishi.