Dovada că există extratereștri: Marte ar fi putut „găzdui forme de viață primitivă”, susțin experții de la NASA. Roverul „Curiosity” al NASA a detectat urme de carbon pe suprafața prăfuită a Planetei Roșii. Astfel, oamenii de știință cred că se apropie de rezolvarea enigmei cosmice: „A existat viață pe Marte?”
Cercetătorii au colectat dovezi pentru a reconstitui istoria climatică a planetei Marte în trecut. Un studiu revoluționar, publicat în revista Science, a dezvăluit că probele prelevate de la punctele de forare ale roverului conțineau siderit, carbonat natural de fier sau mineral din grupa carbonaților de fier. Sideritul a fost extras din Muntele Sharp, situat în craterul Gale de pe Marte.
Muntele Sharp și Craterul Gale ar fi fost modelate de eroziunea apei și vântului. Conform NASA, Craterul Gale a fost un lac imens alimentat de topirea zăpezii. Muntele Sharp s-ar fi format prin depunerea sedimentelor timp de zeci de milioane de ani.
Dacă ipoteza este corectă, Marte pare să fi avut un climat care ar fi permis existența mai multor lacuri cu apă. În urmă cu 3,8 – 3,5 miliarde de ani, impactul unui asteroid a creat un crater cu un diametru aproximativ de 154 km. Astfel de coliziuni erau frecvente în acea perioadă din istoria formării Sistemului Solar.
Craterul Gale are însă o caracteristică mai puțin obișnuită: un munte de 5 km în centru. Muntele Sharp sau „Aeolis Mons” i-a pus în încurcătură pe cercetători în încercarea de a îi explica originea.
„Descoperirea unor mari depozite de carbon în craterul Gale reprezintă un progres neașteptat și important în înțelegerea evoluției geologice și atmosferice a planetei Marte”, a declarat dr. Ben Tutolo.
Ben Tutolo este conducătorul studiului, de la Universitatea din Calgary, Canada. El face parte din echipa Curiosity a NASA. Pentru el, extragerea sideritului a fost un obiectiv major al misiunii.
Când a devenit evident că rocile marțiele de la fața locului conțin siderit în cantități atât de mari, Dr. Tutolo a fost entuziasmat. El s-a întrebat:
„Unde sunt toți carbonații? Așa că am știut imediat cât de importantă este această descoperire. Abundența sărurilor foarte solubile din aceste roci și din alte depuneri similare cartografiate pe Marte dovedesc că a existat „Marea Încălzire Marțiană” și că planeta a trecut de la un climat umed și cald la unul rece și uscat”.
Oamenii de știință bănuiau de mult pe seama formării carbonatului sedimentar când Marte era bogat în dioxid de carbon. Însă, aceste formațiuni au fost greu de identificat. Noile dovezi sugerează că, în trecut, exista suficient CO₂ pentru a susține apă lichidă la suprafață.
Pe măsură ce atmosfera marțiană s-a rarefiat, iar câmpul magnetic s-a diminuat din cauza unor schimbări chimice petrecute în interiorul nucleului său, dioxidul de carbon s-a transformat în roci solide.
Potrivit dr. Tutolo, oamenii de știință încearcă să afle dacă Marte a fost vreodată o planetă propice vieții. Studiul recent îi apropie semnificativ de rezolvarea acestei enigme cosmice.
„Acest lucru ne arată că planeta a fost locuibilă, iar modelele noastre privind capacitatea planetei de a susține viață sunt corecte. Marte a fost ospitalieră până la acel moment, dar, pe măsură ce dioxidul de carbon care încălzea planeta a început să cadă sub formă de siderit, acest lucru i-a afectat capacitatea de a menține căldura. Întrebarea este: cât de mult CO₂ a fost „sechestrat” în rocile marțiene? Și ar putea fi acesta motivul pentru care planeta a început să-și piardă apa în forma lichidă?”.
Dr. Tutolo este entuziasmat de aceste descoperiri, care se leagă și de cercetările sale de pe Pământ. El încearcă să transforme dioxidul de carbon produs de activitățile umane în carbonat, ca soluție la schimbările climatice.
„Înțelegerea mecanismelor de formare a acestor minerale pe Marte ne ajută să reproducem procesul aici. Studierea colapsului climatic a planetei Marte ne arată cât de fragilă este, de fapt, viața”.
Doctorul a concluzionat că mici variații în nivelul de CO₂ din atmosferă pot pricinui „schimbări majore” care pot afecta grav apacitatea unei planete de a susține viață:
„Cel mai uimitor lucru despre Pământ este că este locuibil și a fost așa timp de cel puțin patru miliarde de ani. Ceva s-a întâmplat pe Marte… dar nu și pe Pământ”, a spus el, potrivit Daily Star.