Prima pagină » Știri externe » Știință » Muzica poate ajuta la slăbit, susține un studiu. Nu doar creierul și urechea, ci și celulele adipoase pot resimți vibrațiile

Muzica poate ajuta la slăbit, susține un studiu. Nu doar creierul și urechea, ci și celulele adipoase pot resimți vibrațiile

Muzica poate ajuta la slăbit, susține un studiu. Nu doar creierul și urechea, ci și celulele adipoase pot resimți vibrațiile

Te duci la sală de fitness și asculți muzică prin căști? Felicitări, ai luat decizia corectă pentru a slăbi mai rapid.  Potrivit unei echipe de cercetători japonezi de la Universitatea Kyoto a studiat modul cum undele sonore pot influența comportamentul celular. Acestea pot afecta și procesul de formare a celulelor adipoase. 

Potrivit studiului publicat Nature – Communications Biology, dacă ești expus la frecvențe acustice, maturizarea celulelor adipoase pot fi inhibate și se reduce acumularea de grăsime. Studiul a fost efectuat în urma unui experiment efectuat pe șoareci de laborator care au fost expuși la trei tipuri de sunete: ton de 400 Hz, ton înalt de 14 kHz și zgomot alb.

42 de gene și-au modificat activitatea. Nu doar urechea și creierul, ci și celulele resimt sunetele

În urma expunerii la sunet timp de 2 ore, 42 de gene și-au modificat activitatea, iar după 24 ore, numărul a crescut la 145. Undele sonore poartă conversații cu corpul uman la nivel celular, constată oamenii de știință de la Universitatea Kyoto. De exemplu, când un avion sau o rachetă decolează, oamenii pot resimți zgomotele foarte puternice.

Sunetul e la fel de intens și când asculți un sistem de boxe la un concert. Sunetele nu sunt percepute doar de urechi și de creier, ci de celulele din întreg organismul. Celulele pot resimți sunetul prin vibrații mecanice.

Sunetele pot reduce cu 45% formarea celulelor adipoase

Cercetătorii au demonstrat că o acţiune aparent banală, precum redarea unei note muzicale în apropierea unor celule cultivate în laborator, poate declanşa modificări biologice remarcabile la nivel celular. Specialiştii sugerează că celulele „simt” sunetul prin vibraţii mecanice. Expunerea la sunete poate reduce formarea celulelor adipoase cu aproximativ 15%.

Teoretic, studiul oferă noi perspective pentru o strategie terapeutică în controlul metabolismului.  Cercetătorii susțn că sunetele pot influența celulele după ce au secvențiat ARN și experimente efectuate după microscopie. Celulele pre-adipocite se pot transforma în celulele mature grase.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: Ce au descoperit cercetătorii despre reproducerea primelor plante de pe pământ. Ce arată un studiu

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele