SUA au adoptat sancțiuni împotriva unor lideri și a unui grup petrolier din Crimeea. Reacția autorităților separatiste

Publicat: 12 04. 2014, 11:45
Actualizat: 29 07. 2014, 17:50

Polonski a afirmat că această măsură a Statelor Unite ar putea fi „neglijată, deoarece nu poate dăuna Crimeei și conducerii acesteia”.

„Nu ne facem griji, fiindcă în ultima perioadă am auzit prea multe declarații privind aplicarea unor sancțiuni împotriva liderilor din Crimeea. Ne-am obișnuit deja”, a adăugat el.

Ministrul a subliniat că aceste sancțiuni, „în prezent, nu au nicio valoare nici pentru Crimeea, nici pentru Rusia”. „Înțepăturile unor țânțari mici nu ne vor putea opri”, a apreciat Polonski.

De asemenea, Dmitri Belik, șeful administrației de la Sevastopol, al cărui primar, Aleksei Cialîi, a fost vizat de sancțiunile americane, a declarat că „Cialîi a reușit să evite escaladarea conflictului și a asigurat desfășurarea referendumului într-un mod pașnic”, relatează RIA Novosti.

„Aleksei Cialîi a fost ales de popor. Datorită autorității sale și a unei politici bine gândite, am organizat un referendum fără represiuni împotriva oponenților politici, carer au încercat să tensioneze situația”, a spus Belik.

„Poate că Occidentul nu-i recunoaște pe liderii noștri, dar noi i-am ales și avem încredere în ei”, a adăugat șeful administrației de la Sevastopol.

Statele Unite au introdus, vineri, sancțiuni împotriva a șapte lideri și a unui grup petrolier din Crimeea, suspectați că ar amenința „pacea și stabilitatea Ucrainei”, a anunțat Departamentul Trezoreriei americane într-un comunicat.

Potrivit site-ului Trezoreriei, printre oficialii vizați de aceste sancțiuni se numără Rustam Temirgaliev, vicepremierul care a facilitat organizarea referendumului în Crimeea, fostul vicepreședinte al Parlamentului ucraiean Serghei Țekov, precum și primarul Sevastopolului, Aleksei Cialîi.

Sancțiunile se referă la înghețarea activelor celor șapte „lideri separatiști” și a companiei Cernomorneftegaz. De asemenea, companiilor americane le-a fost interzisă orice operațiune financiară care implică aceste persoane.

„Crimeea este un teritoriu ocupat. Vom continua să impunem sancțiuni celor care vor amenința în continuare integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a declarat subsecretarul Trezoreriei SUA însărcinat cu lupta împotriva terorismului și cu informațiile economice, David Cohen.

Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro