SUA aveau planuri mari pe Lună: bază secretă, arme și o explozie nucleară

Publicat: 21 07. 2014, 18:14
Actualizat: 01 02. 2019, 05:10

Raportul, care avea numele de cod „Project Horizon”, a fost publicat pe 20 iulie, în ziua în care s-au împlinit 45 de ani de când astronautul american Neil Armstrong a făcut primii pași pe Lună.

Dacă ar fi fost implementat, acest proiect al armatei americane ar fi condus la instalarea pe Lună a unui sistem secret de supraveghere a Terrei.

Întocmit în 1969, documentul are peste 100 de pagini.

Potrivit ABC News, raportul propunea și instalarea pe Lună a unui sistem de arme, care ar fi permis guvernului american să lanseze arme și proiectile nu doar spre Terra, ci și în spațiul îndepărtat.

Americanii voiau, de asemenea, să detoneze o bombă nucleară pe Lună sau în apropierea ei, pentru a studia efectele generate de explozia atomică în spațiu. Autorii lansează în acest raport și o serie de speculații despre efectele pe care radiația ar fi putut să le aibă asupra extratereștrilor.

Recent, autoritățile americane au declasificat un alt raport, „The Kidnapping of the Lunik”, care descrie felul în care spionii americani au furat și au returnat apoi capsula spațială sovietică Lunik în timp ce aceasta era prezentată publicului larg într-o expoziție itinerantă.

Așa cum anunța site-ul Wired.com într-o știre recentă despre avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, U.S. Air Defense Support Program operează în prezent un grup de sateliți aflați pe orbită pentru a monitoriza toate semnalele care indică prezența unor arme sau lansările de vehicule spațiale de pe Terra. Sistemul utilizează camere cu infraroșu și poate să detecteze chiar și cele mai slabe semnale de căldură.

El a fost deosebit de util în timpul primului război americano-irakian, când a reușit să detecteze primele semnale ce indicau lansările de rachete Scud. Sistemul și-a demonstrat încă o dată utilitatea în urmă cu câteva zile, când a detectat locul din care a fost lansat proiectilul care a doborât avionul MH17 al companiei Malaysian Airlines și a oferit astfel autorităților, la scurt timp după prăbușirea avionului, dovada care atestă faptul că aeronava a fost doborâtă cu o rachetă sol-aer.