Prima pagină » Știri externe » SUA se îndepărtează și mai mult de NATO: Din 2026, americanii nu vor mai participa la niciun exercițiu militar în Europa. Ce măsuri iau statele din UE

SUA se îndepărtează și mai mult de NATO: Din 2026, americanii nu vor mai participa la niciun exercițiu militar în Europa. Ce măsuri iau statele din UE

SUA se îndepărtează și mai mult de NATO: Din 2026, americanii nu vor mai participa la niciun exercițiu militar în Europa. Ce măsuri iau statele din UE

Statele Unite și-au anunțat aliații europeni că începând din 2026, intenționează să nu mai participe la exerciții militare desfășurate în Europa. Trupele americane vor mai participa pentru ultima oară la exercițiile din Europa deja programate în primăvara aceasta,  a informat publicația suedeză Expressen pe 7 martie.

Din 2026, Suedia și celelalte țări NATO vor efectua exerciții militare fără participare americană sau cu unități americane foarte reduse. De la învestirea sa în ianuarie, președintele american Donald Trump a semnalat că America se va concentra asupra Chinei și regiunii Indo-Pacific. Pe măsură ce SUA se îndepărtează de UE, Trump a încetat furnizarea ajutorului militar, financiar și informațional Ucrainei, a exclus orice stat european din discuțiile de pace purtate cu Rusia în Arabia Saudită și a făcut presiuni în mod repetat pe aliații NATO să-și mărească cheltuielile pentru apărare.

Europa se pregătește pentru o ordine mondială în care nu se mai pot baza pe Statele Unite. Statele membre ale UE au convenit să elibereze ceea ce s-ar putea ridica la o sumă fără precedent de 800 de miliarde de euro pentru cheltuielile de apărare. Statele Unite au desfășurat în mod regulat operațiuni comune cu aliații europeni pentru a spori cooperarea și a testa pregătirea trupelor. De asemenea, Trump ia în considerare mutarea trupelor militare americane din Germania în Ungaria.

Fost locotenent colonel: Consecințele ar putea fi dezastruoase

Pentru fostul locotenent colonel Joakim Paasikivi, distanțarea SUA de UE este îngrijorătoare, mai ales în domeniul securității colective. El a declarat pentru Expressen că SUA își vor diminua considerabil rolul militar activ  în Europa, Africa și Orientul Mijlociu, regiunile cele mai grav afectate de conflicte militare în desfășurare.

„Dacă este adevărat, este în concordanță cu informațiile conform cărora Pentagonul nu va aloca mai mulți bani pentru pentru Comandamentul european al Statelor Unite (EUCOM), Comandamentul african al Statelor Unite (US AFRICOM)și Comandamentul central al Statelor Unite (US CENTCOM), adică Europa, Africa și Orientul Mijlociu”.

În schimb, SUA vor acorda prioritate regiunii Indo-Pacific, vizând China.  Reducând cheltuielile militare în Europa, SUA le vor redirecționa către aliații din Asia pentru a le apăra de amenințarea chineză. Joakin Paasikivi mai spune că dacă americanii nu mai exersează alături de europeni,  șansele de a fi eficienți scad în cazul unui conflict în care trebuie să lupte împreună.

„Atunci, desigur, scad premisele pentru operațiuni comune cu americanii, ceea ce înseamnă că americanii nu vor mai depune efort, bani și timp în Europa, dar în schimb este întărit angajamentul pentru Comandamentul Indo-Pacific al Statelor Unite (US INDOPACOM)”.

Joakim Paasikivi a declarat că reducerea  sau chiar încetarea activităților de pregătire militară americană în Europa va avea consecințe directe, chiar dezastruoase.

„Exercițiile îndeplinesc două scopuri. În primul rând, se exersează în teren relevant, de regulă unde este zăpadă, frig, umezeală și condiții dificile. În al doilea rând, ajută la cunoașterea reciprocă, ceea ce este la fel de important. Nu este vorba despre metode comune, ci despre înțelegerea reciprocă. Dacă nu se exersează, scad șansele de a fi eficienți în cazul în care ar trebui să luptăm împreună”.

În Europa, Ucraina este invadată de Rusia din 2022, în timp ce în Orientul Apropiat și Mijlociu, Israelul este într-un conflict regional cu Hamas, Hezbollah, Houthi, Siria și Iran din 2023, doar că din 19 ianuarie 2025 a intrat în vigoare armistițiul pentru încetarea focului. De la finalul anului 2023, SUA s-au implicat direct în stoparea actelor de agresiune comise de rebelii Houthi în Marea Roșie împotriva vaselor comerciale. Pe continentul african devastat de multiple conflicte, SUA sunt implicate în războiul civil din Somalia de aproape două decenii.

Europa crește cheltuielile pentru înarmare

Secretarul general al NATO a declarat într-un interviu pentru publicația West am Sonntag:

„Va trebui să cheltuim mai mult pentru a ne menţine în siguranţă. (…) Dar trebuie, de asemenea, să ne creştem rapid producţia de apărare de ambele părţi ale Atlanticului. Pentru mult prea mult timp, am produs mult prea puţin”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de reînarmare a Europei în cinci puncte – „ReArm Europe”:

„Ne aflăm într-o eră a reînarmării. Europa este pregătită să crească masiv cheltuielile de apărare pentru a răspunde la urgența pe termen scurt de a sprijini Ucraina, dar și pentru a adresa nevoia pe termen lung de a ne asuma mai multă responsabilitate pentru propria noastră securitate europeană”.

Polonia, Croația și Germania ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat reintroducerea serviciului militar obligatoriu în țara sa pentru a construi o armată de 500.000 de militari până la finalul anului 2025. Și Croația  va introduce serviciul militar obligatoriu.:

„Fiecare bărbat din Polonia va fi supus unui antrenament militar, ca parte a unui efort de a construi o armată de 500.000 de oameni pentru a face față amenințării Rusiei. Până la sfârșitul anului, dorim să avem un model pregătit astfel încât fiecare bărbat adult din Polonia să fie antrenat pentru război și astfel încât această rezervă să fie adecvată pentru posibile amenințări. Fiecare om sănătos ar trebui să vrea să se antreneze pentru a-și putea apăra patria în caz de nevoie. Îl vom pregăti în așa fel încât să nu fie o povară pentru oameni. Femeile vor putea să se ofere voluntare, dar războiul este încă, într-o mai mare măsură, domeniul bărbaților”, a declarat Donald Tusk.

Viitorul cancelar Friedrich Merz  subliniază necesitatea pregătirii Germaniei și Europei pentru „cel mai rău scenariu”. Florian Hahn, deputat CSU, a declarat pentru ziarul Bild că suspendarea serviciului militar din 2011 „nu mai este potrivită” în contextul actual.

„Avem nevoie de un număr mult mai mare de personal pentru Bundeswehr – nu mă voi angaja la nicio cifră -, dar nu vom putea face față cifrelor actuale”, a declarat principalul candidat pentru funcția de cancelar al Germaniei, Friedrich Merz.

„Primii recruți vor trebui să treacă porțile cazărmii în 2025”, a spus Florian Hahn.

„Trebuie reintrodus serviciul militar obligatoriu. Pentru ambele sexe. Fără această măsură, nu vom face progrese în protejarea Europei”, susține Joschka Fischer, fost ministru de Externe al Verzilor.

Australia s-ar putea alătura statelor europene

Alături de premierul canadian Justin Trudeau, și premierul australian Anthony Albanese a promis că „va avea în vedere să contribuie” la o „Coaliție a țărilor voluntare” pentru menținerea păcii în Ucraina,  dar numai după un eventual acord de încetare a focului cu Rusia.

Declarația a fost făcută în timpul unui discuții telefonice cu premierul britanic Keir Starmer, acesta salutându-i „angajamentul” omologului australian. Guvernul britanic a avut miercuri discuţii cu 20 de ţări „interesate” din Commonwealth să contribuie la ajutorarea Ucrainei.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și:

STEADFAST DART 25: În ce va consta primul mare exercițiu militar al anului 2025

Dan Dungaciu:Dacă America nu mai vrea să facă parte din NATO și nu mai participă la exerciții, atunci NATO, ca alianță militară, se desfințează

Cel mai mare EXERCITIU NATO de pe flancul de est are loc lângă Galați

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și