SUA și China se îndreaptă spre un CONFLICT inevitabil, avertizează Beijingul, care salută relațiile tot mai consolidate cu Rusia

SUA și China se îndreaptă spre un CONFLICT inevitabil, avertizează Beijingul, care salută relațiile tot mai consolidate cu Rusia
SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil, avertizează Beijingul - FOTO: Profimedia Images
Publicat: 07/03/2023, 11:45
Actualizat: 07/03/2023, 17:56

SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil dacă Washingtonul nu-și schimbă abordarea, a declarat noul ministru de Externe al Chinei într-o conferință de presă în care a apărat consolidarea relației țării sale cu Rusia.

În prima sa apariție în presă în calitate de ministru de Externe, care a avut loc marți, în marja reuniunii politice „celor două sesiuni”, Qin Gang a prezentat agenda de politică externă a Chinei pentru următorii ani, prezentând China și relația sa cu Rusia ca un pol de putere și stabilitate, iar SUA și aliații săi ca o sursă de tensiune și conflict.

Qin a declarat că partea americană a susținut că dorește să depășească China, dar nu caută conflictul, „dar, în realitate, așa-zisa competiție a părții americane este o reprimare și o suprimare totală, «un joc în care tu mori și eu trăiesc»”.

„Dacă SUA nu frânează, ci continuă să meargă cu viteză pe drumul greșit, nicio balustradă nu poate împiedica deraierea și cu siguranță vor exista conflicte și confruntări”.

Dictaturile mondiale se coalizează

Qin a apărat prietenia strânsă dintre China și Rusia, o relație urmărită îndeaproape de Occident în lumina războiului din Ucraina. El a declarat că legăturile dintre Beijing și Moscova „reprezintă un exemplu pentru relațiile externe globale”.

„Cu China și Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forță motrice. Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperios necesar ca China și Rusia să avanseze în mod constant în relațiile lor”, a afirmat Qin.

El a spus că există un „contact strâns” între conducerile celor două țări, relațiile „între șefii de stat” constituind ancora relației. „Parteneriatul strategic … va crește cu siguranță din ce în ce mai mult.”

Comentariile lui Qin s-au aliniat cu un discurs ținut luni de liderul Chinei, Xi Jinping, în fața delegaților politici, în care a denunțat ceea ce el a numit „suprimarea” Chinei de către SUA.

Ministrul chinez acuză SUA și Occidentul de provocări fără precedent

„Țările occidentale conduse de Statele Unite au pus în aplicare reținerea, încercuirea și suprimarea pe toate planurile a Chinei, ceea ce a adus provocări severe fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre”, a spus el.

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat puternic în ultimii ani, iar eforturile de a le repara au fost deraiate la începutul acestui an, când SUA au doborât ceea ce au spus că este un balon spion chinezesc, care zbura în spațiul aerian american. China susține că a fost un accident cauzat de „forță majoră” și că SUA au reacționat exagerat.

Qin a dat vina pe SUA pentru înrăutățirea relațiilor, citând în mod specific incidentul cu balonul, precum și tensiunile legate de Taiwan și războiul din Ucraina. El a declarat că conflictul din Ucraina pare să fi fost condus de „o mână invizibilă… care folosește criza ucraineană pentru a servi anumite agende geopolitice”, împingând la prelungirea și escaladarea conflictului.

China face echilibristică în războiul ruso-ucrainean

China s-a prezentat ca un pacificator în conflict, dar în practică a susținut Rusia. Recent, aceasta a publicat un plan în 12 puncte pentru pace, despre care analiștii au spus că a repetat în mare parte punctele de discuție ale Beijingului din ultimul an.

Qin a declarat că relația dintre Moscova și Beijing nu vizează nicio terță parte, nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară și nu va fi supusă „interferențelor sau discordiei cusute de nicio terță parte”.

Qin a sugerat că SUA au acționat cu ipocrizie atunci când au apărat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu și revendicarea Chinei asupra Taiwanului, precum și atunci când au acuzat China că ia în considerare înarmarea Rusiei, în condițiile în care aceasta înarma Taiwanul.

China acuză SUA că se opune anexării Taiwanului

De asemenea, el a acuzat SUA pentru tensiunile legate de Taiwan, pe care Beijingul îl revendică drept provincie și a jurat să îl anexeze prin forță dacă va fi necesar.

„Chestiunea Taiwanului este fundamentul bazelor politice ale relațiilor dintre SUA și China și prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile dintre SUA și China”, a spus el.

Qin a declarat că se aștepta la o întrebare despre Taiwan și, prin urmare, a adus cu el o copie a Constituției Republicii Populare Chineze, înainte de a citi secțiunea în care se afirma că Taiwanul este o parte „sacră” a Chinei.

Conferința de presă a lui Qin a expus intențiile de politică externă ale Chinei pentru noul mandat politic de cinci ani, care a început odată cu reconfirmarea lui Xi în funcția de lider al Partidului Comunist Chinez în luna octombrie a anului trecut și cu noile numiri guvernamentale care vor fi anunțate în această săptămână.

Qin a subliniat că țara sa este o forță pentru stabilitatea și prosperitatea globală, inspirând modernizarea în întreaga lume, în special în sudul lumii. El a afirmat că realizările Chinei „distrug mitul conform căruia modernizarea înseamnă occidentalizare”.

Sursa: The Guardian

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii