Suedia anunță că își retrage toți diplomații din Coreea de Nord

Publicat: 18 08. 2020, 23:18
Suedia anunță că își retrage toți diplomații din Coreea de Nord. Sursa foto: Shutterstock

Autoritățile de la Stockholm au anunțat marți că au decis retragerea temporară a tuturor diplomaților suedezi acreditați în Coreea de Nord.

Anunțul este cu atât mai important cu cât Ambasada Suediei de la Phenian reprezintă și interesele Statelor Unite ale Americii, dar și ale altor state occidentale în Coreea de Nord, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Potrivit autorităților suedeze, decizia a fost luată parțial ca urmare a problemelor provocate de pandemia de COVID-19.

Multe state occidentale care au relații diplomatice cu Phenianul, printre care și Germania, Marea Britanie și Franța, au decis deja să își retragă personalul diplomatic din Coreea de Nord. Aceste țări au argumentat că au luat această decizie temporară ca urmare a dificultăților privind aprovizionarea ca urmare a pandemiei.

Ambasada Suediei la Phenian reprezintă și interesele Statelor Unite, Australiei și Canadei în Coreea de Nord.

Ambasada suedeză rămâne deschisă

Ministerul de Externe de la Stockholm a anunțat că, în pofida deciziei referitoare la retragerea personalului diplomatic, Ambasada Suediei la Phenian rămâne deschisă și administrată de către angajații locali ai instituției.

„Ceea ce s-a întâmplat este că ne-am relocat diplomații. Situația a devenit mai dificilă acum, ca urmare a COVID-19, printre altele”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului suedez de Externe, care nu a oferit detalii suplimentare.

Coreea de Nord continuă să anunțe că nu a înregistrat niciun caz confirmat de infectare cu noul tip de coronavirus, însă a anunțat în repetate rânduri că a luat măsuri pentru a preveni apariția și răspândirea COVID-19 pe teritoriul său.

În luna ianuarie, statul comunist a decis să își închidă complet granițele, a anulat cele mai multe dintre zborurile internaționale, dar și cursele feroviare și a ordonat ca toți cetățenii străini de pe teritoriul său să intre în carantină.

Puțini experți consideră, însă,  că țara comunistă, care are aproape 25 de milioane de locuitori și are graniță cu China, ar fi putut scăpa de efectele acestei pandemii.