Supraimpozitarea profiturilor record a băncilor italiene ZGUDUIE temporar bursele. Ce va face vicepremierul Salvini cu acești bani

Publicat: 08 08. 2023, 18:03
Actualizat: 08 08. 2023, 18:44

Decizia vicepremierului Matteo Salvini de a supraimpozita profiturile record ale băncilor italiene pentru a sprijini micile afaceri și creditele ipotecare aruncă temporar bursele în aer. Acțiunile băncilor au scăzut brusc marți. Potrivit agenţiei Ansa, taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului.

Cotaţia acţiunilor italiene a scăzut puternic marţi, după ce anunţul suprinzător al unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor a şters până la 9,5 miliarde de euro din capitalizarea lor de piaţă combinată, transmite Bloomberg.

Italia a convenit o „retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor” pentru 2023.

Miliarde pentru micile afaceri și achiziții

Acești bani ar trebui să suplinească veniturile la buget afectate de reducerile de taxe şi pentru a continua să sprijine creditele ipotecare pentru cei care îşi cumpără prima casă, a declarat vicepremierul Matteo Salvini, Liga Nordului, la o conferinţă de presă organizată la Roma.

Banii din aceste taxe ar urma să susțină un pachet mai amplu de măsuri care variază de la noi autorizaţii pentru taxiuri până la investiţiile în străinătate. Potrivit agenţiei Ansa, taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului.

Scădere de 9,5 miliarde de euro pe burse

Marţi, acţiunile băncilor italiene înregistrau cele mai slabe performanţe din rândul acţiunilor europene, în condiţiile în care titlurile UniCredit au scăzut cu 6,7% iar acţiunile Intesa Sanpaolo SpA s-au depreciat cu 8,6%. Declinul acţiunilor a şters până la 9,5 miliarde de euro din valoarea de piaţă a băncilor italiene.

„Vedem această taxă ca fiind substanţial negativă pentru bănci având atât un impact asupra capitalului şi profiturilor, cât şi asupra acţiunilor băncilor.

Noul impact estimat este mai mare decât e prognoza noastră din aprilie”, susţin analiştii de la Citigroup Inc., conduşi de Azzurra Guelfi. Aceşti analişti au calculat că taxa este echivalentă cu aproximativ 19% din profitul net al băncilor în 2023.

Profit din creșterea dobânzilor

La fel ca şi restul băncilor europene, băncile italiene au înregistrat o creştere semnificativă a profitului lor net ca urmare a majorării dobânzilor.

De exemplu, profitul net al Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, a urcat cu 80% până la 4,2 miliarde de euro în primul semestru, în timp ce rivalul UniCredit a raportat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro.

Citiți și:

Două lesbiene s-au sărutat în fața vicepremierului italian Matteo Salvini, care încerca să-și facă un selfie cu fanii

Euroscepticii nu își unesc forțele. Cei din Polonia și Marea Britanie nu se vor alătura grupului europarlamentar propus de Matteo Salvini